Traject Begaafdheidscoach

Traject Begaafdheidscoach

Traject Begaafdheidscoach

Als professional in de zorg kom je regelmatig in aanraking met (hoog)begaafde kinderen of jongeren. Ben je therapeut en wil je (nog beter) begrijpen waarom cognitief begaafde jongeren soms tot onderpresteren komen zodat je weet hoe je hen optimaal kan begeleiden? Ben je psycholoog, orthopedagoog, coach,… en zie je regelmatig begaafde kinderen/jongeren in je praktijk maar zoek je nog extra kennis die je kan implementeren in je praktijk?….

Herken je je in één van bovenstaande situaties, dan is onze opleiding tot Begaafdheidscoach beslist iets voor jou. Met deze zeer uitgebreide en diepgaande theoretische en praktische opleiding vergroot je je wetenschappelijke kennis op het gebied van diagnosticeren en begeleiden van (hoog)begaafden en begaafde onderpresteerders in een adviespraktijk. Tijdens de opleiding worden concrete cases afgewisseld met wetenschappelijke theorievorming over het onderwerp. Hierdoor ben je in staat om wetenschappelijk onderbouwde adviezen te geven en daar een juiste praktische aanpak aan te koppelen.

Voor hulpverleners (psychologen, orthopedagogen, coaches, etc.) die reeds met begaafde en getalenteerde kinderen, jongeren en volwassenen aan de slag zijn en meer theoretische achtergrond en praktische verdieping wensen.


Programma

Het traject is een mix van kennis- en praktijkmodules waardoor je kritisch leert kijken en praktisch leert handelen. Een aantal modules zijn verplicht voor iedereen die het traject volgt. Andere modules kan je vrij kiezen zodat de opleiding beter aansluit bij jouw behoeften of bij jouw doelgroep. Zo zijn er keuzemodules voor coaches die met kinderen, jongeren of volwassenen werken. Je vindt een modelprogramma voor elke doelgroep hieronder, maar je kan ook zelf je eigen programma samenstellen. Weet je niet wat gekozen? Dan kan je contact opnemen met Sabine Sypré, coördinator van dit traject, die samen met jou, afhankelijk van jouw behoeften, kan bekijken welke modules best bij jou passen.

8 verplichte modules

 • Inleiding in begaafdheidsmodellen
 • Verdieping in begaafdheidsmodellen
 • Signaleren van cognitief sterk functionerende leerlingen
 • (Geen) kenmerk van begaafdheid?
 • Historisch overzicht over begaafdheid en intelligentieonderzoek
 • Diagnosticering van cognitieve begaafdheid met intelligentietesten
 • Van behaviorisme naar zelfdeterminatietheorie
 • Het ABC van motivatie bij begaafde personen

5 keuzemodules

Voorbeeld doelgroep kinderen
 • Emotionele en sociale ontwikkeling van cognitief begaafde kinderen
 • Versnellen, dat loopt toch slecht af? 
 • Onderpresteren thuis: herkennen en preventieve aanpak
 • Filosoferen met kleuters
 • Mindsettraining voor kinderen

Voorbeeld doelgroep jongeren
 • Modellen bij coaching van (jong)volwassen begaafde personen
 • Studiekeuze- of loopbaanbegeleiding bij begaafde personen
 • Onderpresteren thuis: herkennen en preventieve aanpak
 • Onderpresteren van cognitief begaafde leerlingen omkeren
 • Suïcide bij begaafde jongeren


Voorbeeld doelgroep volwassenen
 • Modellen bij coaching van (jong)volwassen begaafde personen
 • Studiekeuze- of loopbaanbegeleiding bij begaafde personen
 • Genderverschillen bij cognitieve begaafdheid
 • Aandachtspunten bij coachen van begaafde volwassenen
 • Begaafdheid en mindset


Elke module wordt vergezeld door een syllabus die de theoretische concepten in tekstvorm presenteert, samen met notitieslides voor in-class aantekeningen. Er wordt nauwlettend aandacht besteed aan wetenschappelijk gefundeerde informatie, met duidelijke referenties naar alle gebruikte bronnen. Aan het einde van elke module wordt een literatuurlijst verstrekt. Tijdens de les brengt de instructeur ook relevante boeken mee over het betreffende onderwerp, om te bladeren en geïnspireerd te raken. Naast de syllabus is er een gedeelde drive waar elke deelnemer toegang toe heeft. Hierin bevinden zich niet alleen de syllabus in PDF-formaat, maar ook de slides in groot formaat. Bovendien worden alle onderzoeksartikelen waarnaar wordt verwezen in de syllabus in de drive opgenomen, zodat deelnemers zelf kunnen bekijken wat de auteurs over het onderwerp hebben geschreven. Ten slotte wordt er ook aanvullend materiaal, zoals identificatielijsten, beschikbaar gesteld in de drive, waardoor het een waardevolle bron van informatie is voor alle deelnemers.

Er kunnen ook andere personen, die niet deelnemen aan het traject, inschrijven voor de modules. Maar om een groepsgevoel te bekomen worden de modules zo ingepland dat een groep die start aan een traject de hele opleiding bijeen kan blijven. De deelnemers van het traject beginnen elke opleidingsdag met een koffie of thee waarbij we reflecteren over een vorige opleidingsdag en we gaan ook samen lunchen over de middag. Het verloop van een opleidingsdag ziet er dan als volgt uit:

9.30u: kennismaking of reflectie over vorige module
10.30u: start kennis- of praktijkmodule
12.30u: lunch
14.00u: start kennis- of praktijkmodule
16.30u: einde en napraten

Elk traject wordt afgesloten met een terugkomdag voor de hele groep. Op deze dag maken we uitgebreid tijd voor al jullie vragen, overlopen we samen het examen over het verplichte gedeelte (voor wie dat wenst af te leggen) en plannen we een intervisiemoment waarin jullie cases aan bod kunnen komen.


Studiebelasting

De studiebelasting voor de opleiding is 75 uur waarvan 26 uur bijwonen van de modules, 8 uur reflectiemomenten, 7 uur intervisie en uitleg examen, 32 uur studie en 2 uur examen.

Certificaat

Deelnemers die aanwezig zijn bij 80% van de modules, ontvangen na afloop het vormingsattest. Na deze opleiding volgt een theoretisch examen waarna je, indien geslaagd, een Diploma Begaafdheidscoach kan ontvangen.

Coördinator traject

dr. Sabine Sypré, ECHA Specialist, verantwoordelijke opleidingen Hoogbloeier®. Zij geeft ook de verplichte kennismodules. Voor de keuzemodules kunnen er andere lesgevers zijn.

Planning en locatie

Zie agenda


Tarieven

 • Vroegboektarief (geldig tot 2 maanden voor aanvang van een traject): €2195,- (excl. 21% BTW)
 • Normaaltarief: €2395,-  (excl. 21% BTW)

Inbegrepen in de prijs: 13 opleidingsmodules, terugkomdag, examen, syllabus, handouts en illustratief lesmateriaal, koffie/thee/water en lunch. Van deze opleiding wordt een factuur gemaakt. Bedrijven kunnen ook genieten van een ondersteuning via de KMO-portefeuille.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken, telefoneer dan +32 478 20 69 87 of mail naar opleidingen@hoogbloeier.be.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x