Succesvol begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren

Succesvol begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren

Succesvol begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren


In dit boek voor gevorderden in de thematiek hoogbegaafdheid geven de auteurs bijzondere aanwijzingen voor het succesvol opvoeden en onderwijzen van hoogbegaafde kinderen en jongeren. Zij doorprikken heel wat misverstanden rond hoogbegaafdheid en proberen door te dringen tot de kern van de zaak. Zij ontdekten daarbij dat hoogbegaafdheid veelal te maken heeft met het vinden van een goede balans tussen twee tegenstrijdige kenmerken. Deze balansproblemen raken niet alleen de hoogbegaafde persoon zelf, maar komen ook terug in het onderwijs en de opvoeding van deze kinderen.

Dit boek verschaft de lezer de theoretische achtergronden die noodzakelijk zijn om hoogbegaafde kinderen of leerlingen succesvol te begeleiden. Bovendien worden honderden praktische tips gegeven die onmiddellijk toepasbaar zijn in de praktijk.

De auteurs hebben meer dan 30 jaar ervaring in de begeleiding van hoogbegaafde kinderen en jongeren, hun ouders, leerkrachten en begeleiders. Zij pleiten voor opvoeding tot zelfdiscipline en het creëren van open communicatie met deze kinderen. Geheugeneconomie op school krijgt een extra accent. Ook de uitgebreide bijlagen rond uitstelgedrag, zelfvertrouwen, perfectionisme, vlijt, zelfspraak en beloning verschaffen een bijzonder inzicht in deze kernthema’s van hoogbegaafdheid.

De auteurs

  • Carl D’hondt, orthopedagoog, is erevoorzitter van BEKINA vzw – Begaafde Kinderen en Adolescenten.
  • Hilde Van Rossen, master in de psychologie, was opleidingscoördinator aan de Hogeschool VIVES, voorheen Katho.
Recensie

De ervaren orthopedagoog Carl D’hondt en de psychologe Hilde Van Rossen brengen naar voren dat door de versnelde veranderingen in de samenleving de opvoedingsdruk op ouders en leerkrachten toegenomen is en dat er steeds meer pedagogische vaardigheden nodig zijn, zoals differentiële begeleiding door en essentiële attitudes bij ouders: authenticiteit, transparantie en respect voor de uniciteit van het kind. Waardevolle thema’s in dit boek: wat is hoogbegaafdheid; misvattingen en mythes; de balanstheorie (noodzaak van een goede balans tussen tegenstrijdige kenmerken). Met waardevolle bijlagen over onder meer uitstelgedrag, gebrek aan zelfvertrouwen en assertiviteit; verschil tussen perfectionisme en het streven naar excellentie. Veel theoretische achtergronden als inspiratiebron en honderden direct praktisch toepasbare tips. Het doel van deze zeer degelijke publicatie voor gevorderden is het beter begrijpen van hoogbegaafden van binnenuit en het ontdekken van verschillende wegen om hun zelfverantwoordelijkheid te stimuleren en te ondersteunen. Met literatuuroverzicht; geen register of illustraties.

Drs. Ben Daeter

Titel
Succesvol begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren

Auteur(s)
Carl D’hondt & Hilde Van Rossen

Uitgeverij
Garant | ©2018

ISBN
9789044135930keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x