Peuters die nét iets meer kunnen

Peuters die nét iets meer kunnen

Peuters die nét iets meer kunnen


Als kleuterleider, opvoeder of ouder aan de slag gaan met peuters met een ontwikkelingsvoorsprong is een hele opgave! Die ukkepukken kunnen nét iets meer aan dan doorsnee kinderen. Hoe daag je deze peuters uit?

Dit boek verduidelijkt wat een ontwikkelingsvoorsprong bij peuters zoal inhoudt. Met meer dan 500 voorbeelden en 150 tips geven we de aanzet tot het creëren van een speelse en krachtige leeromgeving. De voorbeelden zijn uit het leven van peuters gegrepen. We nemen baby’s, peuters en jou als begeleider mee op avontuur en laten jullie mee genieten van wat ze tijdens hun ontdekkingstoch in hun ‘eigen rugzak’ verzamelen. De nadruk ligt vooral op het explorerend en ontdekkend leren in een ruimtelijk en veilig kader. Hoe dagen we peuters met een ontwikkelingsvoorsprong verder uit met taal, sport, beweging, in de natuur, tijdens hun spel, tijdens uitstapjes, met puzzels, bij allerlei taakjes… Hoe kan je dat thuis doen, in de kinderopvang, op school, bij oma en opa, enzovoort? Hoe plan je dit alles in jouw drukke agenda? Door het aanreiken van eenvoudige materialen nodigen we je uit om op een speelse manier de talenten van peuters met een ontwikkelingsvoorsprong verder te laten ontplooien. Zo geef je peuters optimale kansen om hun eigen ‘ikje’ te laten openbloeien tijdens de ‘uitdagende peuterpuberteit’.

De auteurs

Ann Meersman is leerkracht en heeft 25 jaar ervaring in het opvoeden van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Zij runde gedurende 14 jaar het nationaal secretariaat van vzw Bekina. Ann is tevens voorzitster van de werkgroep didactiek binnen die vereniging. Haar missie is om kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong via gepaste activiteiten gelukkig te zien opgroeien.

Kristin Stroobandt is kleuterleidster. Een van haar stokpaardjes is om peuters met een ontwikkelingsvoorsprong al op jonge leeftijd verrijkende materialen en activiteiten aan te bieden. In haar vrije tijd is ze actief betrokken bij de werkgroep didactiek van vzw Bekina.

Titel
Peuters die nét iets meer kunnen

Auteur(s)
Ann Meersman en Kristin Stroobandt

Uitgeverij
Uitgeverij Acco, Leuven, ©2019

ISBN
9789463793391keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x