Luister je wel naar mij?

Luister je wel naar mij?

Luister je wel naar mij?


Gesprekken met kinderen voeren we allemaal. Met onze eigen kinderen, met kinderen van familie, en voor sommigen is het een belangrijk aspect van hun werk. Voor leerkrachten, hulpverleners voor kinderen en gezinnen of voor (jeugd)artsen is het voeren van gesprekken met kinderen een kerntaak.

In Luister je wel naar mij? beschrijft Martine Delfos hoe gesprekken met kinderen van vier tot en met twaalf jaar gevoerd kunnen worden. Hoe krijg je ze aan de praat over wat hen bezighoudt? Moet je praten en spelen tegelijk? Welke vraagtechnieken zijn op welke leeftijd geschikt? Hoe schat ik de mentale leeftijd van een kind in? Maar ook: hoe zorg je dat het kind een optimale getuige is?

Luister je wel naar mij?, dat Martine Delfos schreef met medewerking van Jorien Meerdink en Fiet van Beek van bureau WESP, is een boek over gespreksvoering waarin het meest recente onderzoek verwerkt is tot een model van leeftijdsgewijze vormen van gespreksvoering. Het is geschikt als leerboek voor mensen die met kinderen in de basisschoolleeftijd werken, van leerkracht of politieagent tot therapeut. Het blijkt ook in de dagelijkse praktijk van de opvoeding, ouders een handvat te geven hoe met hun kind te communiceren.

Luister je wel naar mij? vormt samen met Ik heb ook wat te vertellen! een serie van twee boeken over communiceren met kinderen en jeugdigen. Ieder deel richt zich op de specifieke doelgroep (deel 1: 4-12; deel 2: 13-25). De ontwikkeling gedurende de periode wordt beschreven en de specifieke kenmerken van gespreksvoering van verschillende leeftijden. Er staan veel oefeningen in die iedereen zelf kan uitproberen. Het is geschikt voor opleidingen, maar blijkt ook een handig hulpmiddel voor ouders bij de opvoeding van hun kinderen. In beide boeken is aandacht voor de juiste houding die nodig is voor een goede gespreksvoering met jeugdigen.

De auteur

Dr. Martine F. Delfos is biopsycholoog/therapeut/wetenschapper en is onder andere gespecialiseerd in het werken met meervoudig getraumatiseerde kinderen en volwassenen. Zij werkt onder andere binnen de jeugdhulpverlening en verzorgt nascholing aan psychologen, orthopedagogen, artsen, maatschappelijk werkers en groepsleiders.

Recensie

…In zeer grote eenvoud slaagt de schrijfster er in een heldere, volledige weergave te geven van wat ‘gespreksvoering met kinderen’ is. Vele voorbeelden ondersteunen de tekst, en verwijzingen naar literatuur en onderzoek volledigen het geheel.

Maar behalve dat, treft mij vooral de wijze waarop de schrijfster er in slaagt respect te creëren voor het kind. Toch een noodzakelijke basishouding voor elke onderwijskracht? Een boek dus, wat niet mag missen op de plank van elke basisschool.

Zorg Primair, maart 2004

Titel
Luister je wel naar mij?
Gespreksvoering met kinderen tussen vier en twaalf jaar

Auteur(s)
Martine F. Delfos

Uitgeverij
B.V. Uitgeverij SWP | ©2009

ISBN
9789066659407keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x