Leren.Hoe?Zo!

Leren.Hoe?Zo!

Leren.Hoe?Zo!


  • Wat zijn de geheimen van een goed geheugen?
  • Hoe word je een examenexpert?
  • Hoe stel je een efficiënte studieplanning op?
  • Hoe zet je faalangst buitenspel?

‘Leren leren’ is meer dan ‘leren studeren’ alleen. Het is het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en attitudes met betrekking tot leren. Leren. Hoe? Zo! is een handig zapboek om jezelf een doeltreffend leerpatroon aan te meten en je leren in eigen handen te nemen.

Leren. Hoe? Zo! bevat twee delen die elkaar perfect aanvullen. In ‘Wat je moet weten’ gaan de auteurs dieper in op hoe je leert, wat het belang van intelligentie is, hoe je brein functioneert, hoe je geheugen informatie verwerkt en welke fysieke en mentale factoren een invloed hebben op je leerproces. In ‘Aan de slag’ kom je vervolgens te weten welke vaardigheden je onder de knie moet hebben om optimaal aan de slag te gaan.

De interactieve leeromgeving op www.lerenhoezo.be geeft het boek een extra dimensie. Je vindt er meer informatie, leuke tips, educatieve animaties en video’s die je meteen tonen hoe je iets in de praktijk toepast. Test je graag je vaardigheden? Dan zijn de interactieve oefeningen en tests iets voor jou. Je vindt er ook een heleboel interessante weblinks.

Leren. Hoe? Zo! ziet leren als een totaalconcept. Het wil een brug slaan tussen onderwijs en wetenschap om zo het leerproces te optimaliseren. Leerkrachten, adolescenten en ouders kunnen in dit boek terecht voor alles wat ze moeten en willen weten over leren leren.

De auteurs

Tommy Opgenhaffen is licentiaat Germaanse Talen. Hij is al meer dan tien jaar actief als leerkracht, studiecoach en verantwoordelijke van het opleidingscentrum Docentes-Campus te Gent. Hij is co-auteur van S.O.S. Mijn Brein Wordt Te Klein, een survivalpakket voor elke student (Lannoo, 1999)

Sandrine Allegaert is licentiaat klinische psychologie. Ze is leerkracht in het secundair onderwijs en zorgt voor studie- en psychologische begeleiding binnen het opleidingscentrum Docentes-Campus.

Recensie

Peter ter Riele schreef op zijn blog een mooie recensie over dit boek:

Soms kom je van die boeken tegen waarbij je denkt: ‘Had ik dit boek maar eerder gelezen!’ Dat geldt wat mij betreft zeker voor ‘Leren Hoe? Zo!’ van Tommy Opgenhaffen & Sandrine Allegaert. In een lijvig boek met een heldere opbouw en prettige layout maken zij duidelijk hoe je op een gemakkelijke(re) manier kunt leren. Leren leren ofwel meta-cognitie dus. Een belangrijk onderdeel in elke vorm van onderwijs maar helaas dikwijls weinig en onvoldoende uitgewerkt. Dit boek staat bomvol antwoorden.

Wie dit boek leest en de adviezen opvolgt, zal tot veel betere prestaties komen als het gaat om toevoegen van kennis en handig gebruik maken van je brein.

De manier van schrijven maakt het boek toegankelijk voor jonge leerlingen. Vanaf 12+ schat ik in dat leerlingen al goed weg weten met het boek, het boek lijkt geschreven voor het systeem zoals dat in het vervolgonderwijs gegeven wordt: colleges, proefwerken, studeren, overzichten maken, voorbereiden op testperiodes e.d. En dus vooral ook daarna, in beroepsopleidingen waar veel kennis eigen gemaakt moet worden.

Titel
Leren.Hoe?Zo!
Hoe pak je examens aan?

Auteur(s)
Tommy Opgenhaffen en Sandrine Allegaert

Uitgeverij
Uitgeverij Lannoo nv | ©2011

ISBN
9789020996609keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x