Ik ben hoogbegaafd

Ik ben hoogbegaafd

Ik ben hoogbegaafd


Hoogbegaafd zijn maar niet weten dat je hoogbegaafd bent, kan voor heel veel problemen zorgen. Dat ondervond Emma W. Brouwer. Ze wist haar leven lang al dat ze anders was, maar ze wist niet waarom. Ze wist wel dat het aan haar lag. Alles wat fout ging, lag aan haar. Dat was haar bijgebracht door haar omgeving, die zij kenmerkend de ‘Afkeurende Anderen’ noemt; volwassen mensen die haar vanaf haar geboorte hebben geminacht, afgekeurd, afgekraakt en bestempeld als anders, raar, en vreemd.

Hoewel haar ouders haar altijd beschermd en gesteund hebben, konden zij niet voorkomen dat ze opgroeide met het idee dat ze niet goed genoeg was, dat er eigenlijk helemaal niets van haar klopte.

Het is pas als ze volwassen is, dat ze ontdekt dat er een woord is om haar te beschrijven, namelijk ‘hoogbegaafd’ en dat alles waar ze eerst om werd afgekeurd, bespot en geminacht, allemaal kenmerken zijn van hoogbegaafdheid. Vanaf dat moment komt ze in opstand tegen de Afkeurende Anderen en dit boek is daar het bewijs van. Het kleine meisje dat ooit op haar achtste jaar in haar dagboek schreef ‘Ik begrijp wel dat anderen mij niet mogen want ik heb een fout karakter en dat is mijn eigen schuld’ kan eindelijk trots zijn op wie ze is. Dit boek is dan ook zowel een uitleg over hoogbegaafdheid en wat dat met je leven kan doen, als een aanklacht tegen al diegenen die niets begrijpen van hoogbegaafdheid en daar ook geen moeite voor willen doen.

Recensie

Dit boek helpt je om te begrijpen wat het inhoudt om hoogbegaafd te zijn. Hoogbegaafdheid wordt beschreven vanuit de herinneringen, gedachten en ervaringen van de auteur als kind en jongvolwassene (ik-figuur). Door schetsen van verschillende ontwikkelingsfasen en de problemen die daarin voorop stonden, wordt inzicht gegeven in de ervaringen en denkwereld van het hoogbegaafde kind. Met name de effecten van het schoolsysteem, klasgenootjes, leerkrachten en later collega’s worden uitgelicht zoals: verveling, een negatief zelfbeeld, geen zelfvertrouwen en onbegrip van de omgeving. Een aansprekend boek door eenvoud en persoonlijke stijl met een aanmoediging voor jongeren die met deze problematiek te maken hebben zichzelf te accepteren, hun zelfvertrouwen te vergroten en trots op zichzelf te zijn. In eindnoten staan verwijzingen naar literatuur en website-adressen voor verder informatie. Heldere druk en overzichtelijke lay-out; geen illustraties. Door de vele jeugd- en schoolervaringen vooral geschikt voor jongeren vanaf ca. 15 jaar, opvoeders en docenten, verder voor iedereen die in hoogbegaafdheid geïnteresseerd is.

S. Huson

Titel
Ik ben hoogbegaafd
Had je er wat tegen?

Auteur(s)
Emma W. Brouwer

Uitgeverij
Uitgeverij De Graveinse Abeel | ©2012

ISBN
9789090902254keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x