David

David

David


Met een schaar. Ik deed het met een schaar. Dat was allicht niet zo flauw en clichématig en vooral iets origineler dan met een ordinair mes. Om mezelf symbolisch los te knippen van het bestaan. Bestaan was me te nutteloos geworden. Nutteloos is in deze een nutteloos woord, een te beperkte omschrijving van wat bestaan voor mij toen eigenlijk was.

Van bij de eerste pagina grijpt DAVID de lezer naar de keel. DAVID vertelt het waargebeurde verhaal van een jongen die als hoogbegaafde door het leven gaat.

DAVID zorgde vrijwel van bij zijn geboorte voor onrust. Zijn onmiddellijke omgeving, familie en school wisten met hem soms absoluut geen raad. Na verloop van tijd was er wel sprake van een hoog IQ, maar nooit van hoogbegaafdheid. En het zijn precies de basiskenmerken van die handicap en de daaraan gekoppelde nevenwerkingen die van hoogbegaafdheid een ondergewaardeerd probleem maken. Men gaat er immers nog steeds vanuit dat die aparte eigenschap eerder een luxeprobleem is en per definitie geen aparte begeleiding vereist. Niets is minder waar!

Hoogbegaafdheid is mogelijk ook aanwezig in uw familie. 3% van de bevolking is hoogbegaafd. Gemiddeld zit er in elke klas minstens één ‘hoogbegaafd’ kind.

Ziet elk hoogbegaafd kind eruit als de jonge Einstein, of heeft hij/zij een immens hoog IQ? Neen.

Er zijn veel factoren die kunnen wijzen op hoogbegaafdheid. In zichzelf teruggetrokken, onrustig, perfectionistisch ingesteld, niet begrepen en zelf ook vol onbegrip…

Voor wie dit meesterwerk van Alex Van Haecke leest, zal veel duidelijker worden.

De auteur

Alex Van Haecke is theatermaker en dan vooral bij zijn zelfopgericht gezelschap Theatergroep Authentiek Antwerpen, beter bekend als Theater Zeemanshuis. Hij schreef een 30-tal theaterstukken en publiceerde ook enkele boeken gebaseerd op dat theaterwerk. Grote successen waren o.a. Dobbel Shift, over het reilen en zeilen in de Antwerpse haven, De gele trui, evocatie van een wielercarrière en De Red Star Line, evocatie van een merkwaardig tijdperk, over de landverhuizers die begin vorige eeuw via Antwerpen en de schepen van de Red Star Line naar Amerika en Canada emigreerden. Zijn recentste theatertekst is Het Hans Heimer-project, een aparte kijk op de ziekte van Alzheimer.

In Vlaanderen is Alex Van Haecke ook bekend als tv-acteur. Hij speelde o.a. Ivo Sterckx in Niet voor Publicatie en Inspecteur Olivier in Wittekerke.

Titel
David
Hoogbegaafdheid – Een ondergewaardeerd probleem

Auteur(s)
Alex Van Haecke

Uitgeverij
Kramat bvba | ©2008

ISBN
9789079552085keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x