30 november 2023

Verken de schatkist: boeken over hoogbegaafdheid voor kleuter tot tiener

Verken de schatkist: boeken over hoogbegaafdheid voor kleuter tot tiener

Verken de schatkist: boeken over hoogbegaafdheid voor kleuter tot tiener

Sabine Sypré van Hoogbloeier, schreef voor ons dit artikel:

Wellicht heb je al de schatkist ontdekt die verstopt ligt op onze website - een verzameling boeken die de schitterende wereld van (hoog)begaafdheid verkennen. Ja, daar draait het om op onze site - waar anders zou het over moeten gaan?

Duik in een uitgebreide selectie boeken die niet alleen over dit fascinerende onderwerp gaan, maar ook zijn toegespitst op verschillende doelgroepen. Van boeken voor leerkrachten en psychologen die werken met begaafde individuen, tot boeken voor volwassenen, jongeren, ouders van begaafde kinderen én de kinderen zelf. En ja, misschien overweegt Sinterklaas dit jaar wel om langs te komen voor jouw begaafde zoon of dochter!

Welke boeken kunnen Sint en Piet meebrengen? De keuzemogelijkheden zijn eindeloos! Van inspirerende verhalen die de verbeelding prikkelen tot praktische gidsen die waardevolle inzichten bieden. Laat de Sint jouw begaafde juweeltje verrassen met een boek dat hun nieuwsgierigheid en talenten verder aanwakkert.

Ben je klaar om samen met je kind of tiener de boeiende wereld van begaafdheid te ontdekken? Deze boeken zijn een geweldige eerste stap. Hoewel sommige exemplaren niet meer nieuw verkrijgbaar zijn, is er af en toe nog een tweedehands schat te vinden bij Bol.com of wellicht in de plaatselijke bibliotheek.

Verken de schatkist: boeken over hoogbegaafdheid voor kleuter tot tiener

Hoogbegaafd boek Zeno en co
Zeno is hoogbegaafd, maar vindt naar school gaan niet altijd leuk. Wat moet hij doen als hij bang is om iets verkeerds te doen, de les te langzaam gaat, hij niets nieuws leert of door zijn klasgenootjes verkeerd begrepen wordt? Al deze dingen zijn grote of kleine monstertjes voor Zeno, en die durven hem wel eens in de weg te zitten.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Luce
Vuurvliegje Luce geeft licht als ze enthousiast is. Als ze na de vakantie weer naar school mag, straalt ze. Ze heeft zin in alle nieuwe dingen. Maar na een poosje schijnt haar lichtje steeds minder fel. Het schoolwerk vindt ze saai en in de pauzes doen ze altijd hetzelfde. Ze wil niet meer naar school. Zal het Luce lukken om toch weer te gaan stralen?
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Survivalgids Wat als je hoogbegaafd bent?
Heb je gehoord dat je hoogbegaafd bent? Of denk je dat je een snelle denker bent? Dan kan dit boek je helpen. Dit doe-boek legt je op een speelse manier uit wat hoogbegaafd zijn betekent en hoe je het kunt herkennen, welke tips en hulpmiddelen je kunnen helpen thuis en op school, hoe jij, dankzij dit boek, nog sterker in je eigen kracht kunt staan.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Hoogbegaafd, nou en?
Wat is hoogbegaafd zijn? Wanneer ben je hoogbegaafd? En moet je iets met die hoogbegaafdheid? Dit boek geeft antwoorden op deze en andere vragen. Dit boek is geschreven opdat je weet wat bij hoogbegaafdheid hoort en kunt kiezen wat je ermee doet.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Je eigen weg
Stefan kan heel goed leren op school. Niet alle kinderen vinden dat leuk. Om bij een clubje in zijn klas te horen, gaat Stefan wat minder zijn best doen. Hij gaat zelfs expres fouten maken. Met de jongens van het clubje bouwt Stefan een hut in het park. Van zijn buurman leent hij een heel duur boek over hutten bouwen. Een heel duur boek. Maar hij laat het boek per ongeluk achter bij de hut…
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Hartstikke hoogbegaafd
Hartstikke hoogbegaafd! is een positief boek, waarin moeder en dochter hun (wetenschappelijke) kennis en ervaringen delen met hoogbegaafde kinderen en hun ouders. De teksten zijn toegankelijk geschreven van ouder tot ouder en van kind tot kind en doorspekt met herkenbare voorbeelden. Dit boek daagt daarom uit om samen de belangrijkste thema’s rond hoogbegaafdheid te verkennen opdat ouders ‘hoogbegaafde’ opvoeders worden, met gelukkige kinderen die het beste uit hun bijzondere talenten halen.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Slimme Rick
Rick heeft een klas overgeslagen omdat hij hoogbegaafd is. Versnellen heet dat. Rick hoopt dat hij dan ook sneller kon gaan leren, maar dat valt tegen. Hij verveelt zich op school en probeert aan zijn juf en ouders duidelijk te maken dat hij hulp nodig heeft. Rick ontdekt al snel dat het niet zo eenvoudig is als het klinkt. Samen met de juf en zijn ouders gaat hij op zoek naar een goede oplossing.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Giga Gertie Wie niet groot is moet slim zijn
De vijfjarige Gertie Bemelmans mag halverwege het schooljaar van de kleuterklas naar groep 4 (2de lj.) verhuizen. De oudere kinderen zijn stomverbaasd en maken het haar niet gemakkelijk. Maar Gertie is een bijzonder kind: slim, grappig, dapper, vreselijk nieuwsgierig en lekker eigenwijs. Ze verzint hilarische oplossingen voor de vele obstakels die je als ex-kleuter nu eenmaal tegenkomt als je zomaar twee klassen overslaat, en zo verovert ze langzaamaan de harten van iedereen in groep 4.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Giga Gertie Wie niet groot is moet een opa hebben
Een 5-jarige in groep vijf, dat heeft haar meester nog nooit meegemaakt. Gertie Bemelmans is dan ook niet de eerste de beste: ze is klein, slim, dapper, grappig, vreselijk eigenwijs en heeft maar liefst twee klassen overgeslagen. Dit schooljaar heeft Gertie twee belangrijke missies: een echte vriendin vinden en haar geheimzinnige Spaanse opa leren kennen. Vol overgave en met veel gevoel voor humor bijt ze zich vast in haar opdrachten, maar die lopen net iets anders af dan ze zich had voorgesteld.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek IQ 140
Een IQ van 140. Heerlijk, toch? Daar denkt niet iedereen zo over. Lauren is hoogbegaafd, zit een jaar voor op de middelbare school en voelt zich een buitenbeentje in de klasgroep. Evelien is de enige met wie ze graag optrekt en aan wie ze alles kan vertellen. Op het schoolbal leert ze de hoogbegaafde Jonathan kennen, op wie ze meteen verliefd wordt. Ook Jonathan is niet populair in zijn klas. Hij zou liever een lager IQ en meer vrienden hebben. Een pijnlijke gebeurtenis op het galabal verstoort hun prille romance. IQ 140 is de kick-off van een young adult reeks met actuele thema’s.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Hoogbegaafde pubers Onderweg naar hun toekomst
Een sterk rechtvaardigheidsgevoel, hoge eisen stellen aan jezelf, niet weten hoe je moet studeren, twijfelen over een vervolgstudie, je anders voelen dan anderen… In dit boek vertellen hoogbegaafde jongeren over hun leven, hun ervaringen met of zonder vrienden, hun idealen en dromen. De auteurs willen hoogbegaafde tieners en hun ouders bereiken met ervaringen en informatie, maar de verhalen kunnen ook voor leraren, psychologen en artsen van grote waarde zijn om deze jongeren (eerder) te (h)erkennen.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek IQ te koop!
De ouders van de hoogbegaafde Ellen vertellen over haar leven tot eind middelbareschooltijd, over de voortdurende zorg om op school voldoende uitdaging te krijgen en verveling tegen te gaan, over onbegrip en ergernissen, maar ook over de leuke kanten van hoogbegaafd zijn. Ellen zelf schrijft over haar ervaringen in de klas, over de motivatie verliezen en over je eigen identiteit ontdekt. Leuk en herkenbaar voor hoogbegaafden en hun ouders, een must voor leerkrachten, begeleiders en voor iedereen die denkt dat hoogbegaafde kinderen er zonder hulp toch wel komen.
Meer info en bestellenCopyright © 2023 Sabine Sypré, Hoogbloeier – Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit artikel mag worden verveelvoudigd, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Online delen mag mits vermelding van auteur en link naar dit artikel.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x