30 juni 2024

Kunstige inspiratie

Kunstige inspiratie

Kunstige inspiratie

Evy Van Dongen van Music for Kids Leuven  schreef voor ons onderstaand artikel: 

De zomervakantie nadert met rasse schreden! Voor velen is dit de tijd van het jaar om eindelijk te ontspannen en tot rust te komen. Voor sommige ouders geeft deze periode ook een uitdaging: hoe kan je voldoende aanbieden om de nieuwsgierigheid en leergierigheid van je kind te voeden?

Natuurlijk is het heerlijk om tijd door te brengen in de comfortzone. Ook (hoog)begaafde kinderen en jongeren willen ‘chillen’, plezier maken en op een ongedwongen manier genieten van sociale contacten.  

Toch is het belangrijk om samen goed na te denken over een geschikte omgeving en passende activiteiten. Wanneer kinderen en jongeren de juiste balans vinden tussen ontspanning en uitdaging, stijgt het welbevinden ongetwijfeld. Het ontmoeten van ontwikkelingsgelijken (peers) is cruciaal: zonder die interactie kunnen ze zich moeilijk verbonden voelen met anderen. 

Als begaafde kinderen en jongeren te weinig in hun leerzone  (Zone van Naaste Ontwikkeling, Vygotsky) vertoeven, blijven ze vaak onbevredigd. Een treffende vergelijking is die met de cheetah: deze elegante jager kan enorm genieten van rust maar heeft ook de drang om af en toe aan topsnelheid te gaan en/of topprestaties te leveren! Zo hebben ook (hoog)begaafde kinderen voldoende periodes van uitdaging nodig om zich gelukkig en voldaan te voelen. 

Met tijd in je leerzone doorbrengen bedoelen we niet dat de vakantie gevuld moet zijn met schoolse activiteiten. Sommige kinderen vinden het fijn om met taal, wiskunde of wetenschap bezig te zijn in de zomer, terwijl anderen juist behoefte hebben aan een pauze ervan.

De vakantie is de uitgelezen kans om op een andere manier te leren en te ontdekken. Een mooie gelegenheid om het creatief denken te stimuleren, is door buitende gebaande paden te treden. Activiteiten zoals kunst en podiumkunsten (beleven of uitvoeren),  filosoferen of peers ontmoeten, kunnen kinderen helpen hun innerlijke kracht te vinden. (zie ook Model voor Talentontwikkeling, Jan Kuipers). En een kind dat zich goed voelt, bloeit op! Met de juiste balans tussen inspanning en ontspanning kunnen kinderen en jongeren energie vinden om zich met passie op boeiende onderwerpen en sociale interacties te storten. Dit positieve effect straalt niet alleen uit tijdens zomerkampen of groepsactiviteiten, maar ook binnen het gezin. 

Als musicus geloof ik sterk in de kracht van creativiteit, vooral door muziek. Verwondering is essentieel en kan diep inspireren… In mijn tips voor de zomervakantie zul je daarom veel muzikale suggesties vinden. Is (klassieke) muziek nog nieuw voor je? Laat je dan verrassen, stap uit je comfortzone en geef het een kans! Ben je al vertrouwd met de magische wereld van muziek? Ontdek dan hier enkele highlights die jouw creatieve levenspad nog onvergetelijker kunnen maken! 

Uitstappen in de zomervakantie

Romeo en Julia aan de Méditerranée | Concertgebouworkest Amsterdam (NL)

Tot de tweede helft van de twintigste eeuw was er bijna geen erkenning voor begaafde, getalenteerde vrouwen op hoge posities of met hoge onderwijsambities. Tegenwoordig zijn er meer eminente vrouwen te vinden in de wetenschap, kunsten en op topposities in bedrijven en in het parlement die als rolmodel kunnen dienen voor deze meisjes om hen te inspireren (Veldman & Mathijssen, 2022). Een concert met een vrouwelijke dirigente, voor (hoog)begaafde meisjes kan dit mooi belichten dat het mogelijk is om een dirigente te worden!
Meer info 

Een klassiek concert tijdens de middag

Overdag met kinderen of tieners een concert bijwonen kan prima gecombineerd worden met een stadswandeling, terrasjes doen, shoppen en/of een museumbezoek.Middagconcerten in Antwerpen Young Masters | Middagconcerten in Brussel

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent

Op woensdagavond tijdens de zomer is er tweewekelijks publieksavond op woensdagavond! Bij helder weer observeren ze ook de Zon. Er is gratis toegang, maar reserveren is verplicht. Je bezoekt de verschillende onderdelen van de sterrenwacht (grote koepel, kleine koepel, weerstation en weertuin) .
Meer info

Brussel onder je voeten

Mag het ook een beetje ongewoner zijn? Zijn jullie nieuwsgierig naar dingen waarover we meestal iets minder nadenken? Het Riolenmuseum is een apart en levend museum dat de Zenne in de hoofdrol heeft. Laat je meenemen op een ongewone reis in deze levensnoodzakelijke, ondergrondse vertakkingen van Brussel. Het is een museum dat vertelt wanneer, waarom en hoe de riolen werden aangelegd, hoe het werk van de mensen in deze ondergrondse wereld er aan toegaat, en dat de watercyclus in de stad uitlegt voor iedereen van 7 tot 77 jaar.
Meer info

De oudheid in kleur

Je kent ze vast wel, de witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid. Maar wist je dat de oude Grieken en Romeinen ze kleurrijk beschilderden? En dat van kop tot teen. In deze fascinerende expo in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren ervaar je hoe hun beeldhouwwerken er écht uitzagen.
Meer info

Museum Pass

En natuurlijk is het ook mogelijk om een Museumpass te kopen en nog vele andere boeiende musea te bezoeken.
Meer info

Een muzikale tip voor thuis

Het Concertgebouworkest Amsterdam heeft een zeer groot online aanbod voor kinderen. Een aanrader!
Meer info

Activiteiten in de zomervakantie

Crokant muziekvakanties

Samen met Musica Impulscentrum organiseert Casco Phil het hele jaar door muziekvakanties in heel Vlaanderen om kinderen te laten kennismaken met muziek, ritme, allerhande instrumenten maar ook met koken en de wereld van de filosofie.
Meer info

Roezemoes muziekvakanties

Voor alle jonge creatievelingen tussen 6 en 12 jaar staat van 19 tot 23 augustus een verrassend, smaakvol en boeiend programma op het menu in het kader van Gent Festival van Vlaanderen. Tijdens Roezemoes serveren ze een harmonieuze mix van melodieën, heerlijke ingrediënten en een snuifje filosofie. Samen met docenten van Musica, musici van Casco Phil en de filosofen van UGent leren ze je kinderen onder meer experimenteren met klanken en muziek, gaan ze op verkenningstocht door Gent (zelfs per boot!), graven ze dieper in de wondere wereld van de filosofie en gaan ze samen koken.
Meer info

En ook enkele tips om met je gezin op een kwalitatieve manier kunst en cultuur op te snuiven volgend schooljaar. De ticketverkoop is overal net gestart of bijna geopend, voor onderstaande activiteiten is het aangeraden om nu reeds te reserveren! 

Opera in De Munt (Brussel)

Opera en Ballet (Gent en Antwerpen)

Er wordt aangeraden om naar opera- of balletvoorstellingen uit het gewone programma aanbod te gaan met kinderen vanaf 12 jaar. Toch wil ik eraan toevoegen dat dit voor (hoog)begaafde kinderen, creatief of cognitief begaafde kinderen meestal een heel pak vroeger kan. De complexe inhoud van de verhaallijn, de kracht van een opera of dansvoorstelling en de talrijke details binnen het geheel spreken hen zeker aan en geeft als resultaat dat je samen een hele avond kan genieten van de diepgang en de podiumkunsten. Met als grote voordeel dat je zelfs voor de voorstelling of erna informatie kan opzoeken, erover kan lezen en op onderzoek gaan zodat het nog een meer onvergetelijke ervaring wordt! 

Op zondag 19 november zijn kinderen baas bij Opera Ballet Vlaanderen tijdens de Kunstendag voor Kinderen. Een boeiende dag verzekerd! 

Kunstendag voor Kinderen 17 november 2024

SAMEN MET JE FAMILIE EEN HELE DAG KUNST IN VLAANDEREN EN BRUSSEL

De 13e editie van Kunstendag voor Kinderen komt eraan. De hele dag kunnen kinderen tot 12 jaar volop toveren met theater, film, muziek, dans, architectuur, literatuur en beeldende kunst (of een combinatie ervan). Kijk snel of er leuke activiteiten zijn in jouw buurt!


Copyright © 2024 Evy Van Dongen – Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit artikel mag worden verveelvoudigd, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Online delen mag mits vermelding van auteur en link naar dit artikel.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x