30 april 2024

Emotieregulatie voor hoogbegaafde kinderen: een boekenoverzicht

Emotieregulatie voor hoogbegaafde kinderen: een boekenoverzicht

Emotieregulatie voor hoogbegaafde kinderen: een boekenoverzicht

Sabine Sypré van Hoogbloeier, schreef voor ons dit artikel:

Deze keer hebben we weer een speciaal lijstje samengesteld voor begaafde kinderen. Soms lijkt hun hoofd overvol te zitten, soms ervaren ze een wirwar aan emoties. Soms is geduld een uitdaging of stilzitten een opgave. Het kan lastig zijn om grip te krijgen op frustraties of om te gaan met overweldigende gevoelens. Kortom, we hebben een selectie boeken die draaien om emotieregulatie, hoogsensitiviteit en het omgaan met negatieve emoties.

Deze boeken zijn als gidsen om samen met jouw begaafde kind de weg te vinden naar een beter begrip en beheersing van deze gevoelens.

Emotieregulatie voor hoogbegaafde kinderen - Een boeiend overzicht!

Hoogbegaafd boek Ik ben ongeduldigViktor is een kleine eenhoorn. Hij lijkt op alle andere eenhoorns. Of toch niet helemaal… Zijn regenboogmanen veranderen van kleur bij alles wat hij voelt. In ‘Ik ben ongeduldig’ wil Viktor alles nu meteen, want wachten duurt zo lang. Kan hij weer rustig worden? ‘Wat Viktor voelt’ is een reeks boekjes speciaal ontworpen om kinderen te helpen met het benoemen en beheersen van hun gevoelens.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Willemijn WiebelkontEen grappig prentenboek over een meisje dat niet stil kan zitten.  Willemijn Wiebelkont móét gewoon bewegen. Ze kan er niets aan doen. Als haar gewiebel een grote puinhoop veroorzaakt, wordt Willemijn uit de klas gestuurd. Gelukkig weet de directeur precies wat Willemijn kan doen om rustig te worden.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Draakje VurigHet enthousiaste Draakje Vurig doet erg zijn best op school. Hij vindt het er leuk, maar soms gebeurt er wel erg veel om hem heen. Na zo’n drukke schooldag kan dan zomaar de vlam in de pan slaan… Ook dit nieuwe avontuur van Draakje is herkenbaar voor alle wilskrachtige, maar tegelijkertijd zo gevoelige heethoofdjes.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Draakje VurigDraakje Vurig gaat winkelen met zijn moeder, maar in de schoenenwinkel gaat het niet helemaal zoals hij wil. Draakje vindt dit niet leuk en laat dat op zijn eigen vurige manier merken! Als hij weer thuis is, voelt hij zicht verdrietig. In de spiegel ziet hij een dom, lelijk monster. Gelukkig heeft zijn moeder een andere spiegel.
Een positief zelfbeeld is belangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en het zelfvertrouwen van een kind. Daarom staan achterin dit boek waardevolle uitleg en inzichten voor ouders en verzorgers om het kind te helpen op een positievere manier naar zichzelf te kijken.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek De voelsprieten van NeelNeel heeft twee wonderbaarlijke voelsprieten. Ze zijn oogverblindend. Tegelijk zijn ze ook heel gevoelig. Soms werken ze zo hard dat er stoom uit komt. Dan moet Neel even tot rust komen. Maar dat is niet erg. Een gevoelig en optimistisch boek over hoogsensitiviteit.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Ridder ZeldenmoedDe gevoelige Tristan wil niets liever dan ridder worden. Daarom is hij page -leerlingridder- op het kasteel van zijn oom Lodewijk. Samen met zijn vriendinnetje Marike heeft hij het prima naar zijn zin. Maar zijn rustige leventje wordt verstoord wanneer heer Lodewijk besluit om een wedstrijd te houden tussen zijn twee pages. Als er dan ook nog een dief lijkt te zijn op het kasteel, bedenkt Ridder Zeldenmoed een heldhaftig plan.
Avontuurlijk boek voor (hoog)gevoelige kinderen met achterin tips om hooggevoeligheid te herkennen en ermee om te gaan.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek De leeuw in de muisEen klein muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leer te gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit. ‘De leeuw in de muis’ is een mooi prentenboek over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Verhalen voor gevoelige oortjesDit unieke boek bevat tien hel(p)ende verhalen rond thema’s als hooggevoeligheid, faalangst, pesten, perfectionisme, omgaan met nieuwe situaties, zelfvertrouwen, … Na elk verhaal zijn er leuke opdrachten in de vorm van vraagjes, tekeningen, het verzinnen van een dansje of liedje. Het telt 88 pagina’s met afbeeldingen in kleur en de cover heeft een zachte afwerking met glitters. Als ouder, leerkracht of hulpverlener kom je heel wat te weten over de beleving van je kind en kan je samen aan de slag. De verhalen werken vaak nog diep door en laten het kind de ruimte om eigen oplossingen te bedenken voor situaties.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Ik ben OKEen rijkgeïllustreerd verhalenboek over leuke maar ook over moeilijke emoties, inclusief handige mindfulnesstips. Soms ben je blij. Maar wat te doen als je boos bent? Of verdrietig? Kinderen vinden het vaak moeilijk om om te gaan met wat ze voelen. Aan de hand van verschillende luchtige, vaak humoristische verhaaltjes over Ben leren kinderen dat het oké is om al die verschillende emoties te voelen. Bij elk verhaal horen tips en opdrachten.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Help… ik voel zo veel!Kinderen krijgen heel veel informatie en prikkels te verwerken. Wanneer deze op een goede manier worden gefilterd, is er niets aan de aan de hand, maar een groeiend aantal kinderen blijkt gevoelig te reageren en raakt overprikkeld. Dit boekje is geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen, betrokken ouders, onderwijzers en hulpverleners. D.m.v. spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen ze ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken ontstaat en hoe ze er anders mee om kunnen gaan.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek De Hoogsensitiviteit survivalgidsBen je snel ontroerd? Heb je bergen fantasie? Is eerlijkheid voor jou van het allergrootste belang? Merk je vaak heel veel details op? Ben je gevoelig voor de stemming van anderen? Ben je geregeld overprikkeld? Hou je van stilte en rust? Voel je je soms anders dan anderen? Doen harde geluiden soms letterlijk pijn? Ben je gevoelig voor geuren? Misschien ben je wel hoogsensitief en wil je weten hoe je daarmee moet omgaan? Dan is dit boekje zeker iets voor jou. Leer hoe je met jouw bijzondere eigenschap kunt omgaan, deel het met anderen, je ouders, je leerkracht en je zult merken dat je helemaal niet alleen bent en dat jouw bijzondere gevoeligheid heel wat positieve kanten heeft.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Het vollehoofdenboekEen vol hoofd is een hoofd waar niks meer bij kan. Met een vol hoofd lukt nadenken, opletten of uitleggen wat je wil zeggen niet goed, word je er sneller moe en boos, wordt samenwerken of -spelen lastiger, ... Dit boek is geschreven voor kinderen en volwassenen die met een snel vollopend hoofd te maken hebben. Op kindniveau wordt uitleg gegeven over informatieverwerkingsproblemen in de hersenen en hun impact op de sociaal-emotionele ontwikkeling en het zelfbeeld van kinderen. Ook wordt de nadruk gelegd op psycho-educatie: ‘Hoe zorg ik goed voor mijzelf nu ik weet dat het zo werkt in mijn hoofd, en hoe kunnen anderen mij hierin ondersteunen’.
Meer info en bestellen






Copyright © 2024 Sabine Sypré, Hoogbloeier – Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit artikel mag worden verveelvoudigd, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Online delen mag mits vermelding van auteur en link naar dit artikel.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x