31 januari 2022

Zelfzorg voor ouders van hoogbegaafde kinderen: wees prikkelbewust!

Zelfzorg voor ouders van hoogbegaafde kinderen: wees prikkelbewust!

Zelfzorg voor ouders van hoogbegaafde kinderen: wees prikkelbewust!

Maika D'hoker van Project Hoogvlieger, schreef voor ons dit artikel:

Een veilige context bieden voor je kinderen door goed voor jezelf te zorgen.

Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je de (pleeg-, plus-, groot-,…) ouder bent van een ‘intens’ kind. Een fantastisch, intelligent, gevoelig kind, dat ook hevig uit de hoek kan komen bij overprikkeling. Een intens kind in huis hebben is… nooit saai. Je wordt getrakteerd op hilarische opmerkingen en kritische vragen, op creatieve excuses voor alles waar ze toevallig geen zin in hebben, op zorgvuldig uitgekozen verhalen over vriendjes die speelgoed hebben waar je “echt veel van kan leren” (een leerkans die jij hen ontzegt door dat speelgoed niet ogenblikkelijk voor hen te kopen),… En dan hebben we het nog niet over de situaties met woedeaanvallen, slaapproblemen, faalangst, schoolmoeheid,… Deze situaties kunnen een enorme impact hebben op de draagkracht van een gezin.

Als we volwassenen begeleiden die ook ouder zijn, horen we regelmatig over gezinssituaties waar de dynamiek helemaal rond de kinderen is gaan draaien. De ouders hebben hun eigen zorgen en werkstress maar het belangrijkste is natuurlijk “dat de kinderen gelukkig zijn”. Je dreigt in de valkuil te lopen van het idee dat je een betere ouder bent door steeds meer met je kinderen bezig te zijn en je leven in functie van hen te organiseren… Je wordt vooral ouder van… en verliest andere delen van jezelf.

De kostprijs van jezelf opzijzetten

Iemand anders een hogere prioriteit geven dan jezelf, heeft altijd een kostprijs. Je zet je eigen noden opzij, je batterijen lopen leeg, je wordt prikkelbaar, de relatie met je partner lijdt er misschien onder, jij lijdt eronder, je wordt er misschien zelfs fysiek ziek van. De kostprijs wordt steeds groter… En wie betaalt mee die kostprijs? Juist, diegene waar je het allemaal voor doet.

Intense kinderen (net als andere kinderen trouwens) hebben nood aan een veilige context om zichzelf te worden en zijn, te leren en te groeien. Een ontspannen thuissituatie is daarin bijzonder belangrijk. Een thuissituatie waarin de spanning die overdag mogelijks werd opgebouwd, veilig ontladen kan worden. Hiervoor is draagkracht nodig in een gezin.

Als wij met ouders werken die hulp zoeken om hun gezinssituatie terug in balans te brengen, zetten ze zich schrap voor de waslijst aan ingrepen die ze verwachten te moeten doorvoeren en opvoedkundige inzichten die ze denken te moeten bestuderen. En ja, er zijn dingen die kunnen helpen en die kunnen mijn collega’s en ik hen ook aanbieden. Maar veelal is er eerst iets anders nodig… Zelfzorg…

Zelfzorg voor ouders van hoogbegaafde kinderen: wees prikkelbewust!

Zelfzorg is een term die in de voorbije jaren steeds meer gebruikt wordt. Dat is goed nieuws. Alleen merk ik dat de term uitgehold raakt… Eens een lang bad nemen of jezelf een nieuw kledingstuk of gadget aanschaffen kan deugd doen. Wat ik bedoel gaat echter verder dan dat… Ik bedoel werkelijk jezelf op de eerste plaats zetten, zelfs al gaat het niet helemaal goed met de mensen die je graag ziet.

Jezelf op de eerste plaats zetten betekent natuurlijk niet uit verbinding gaan en enkel aan jezelf denken. Het betekent dat je er oprecht wil zijn voor je gezin en daarom je leven zo organiseert dat ook jóuw noden voldaan zijn. Je fysieke noden in beweging en voeding, je sociale noden via een hobby of een avond met vrienden, emotionele noden door een goede babbel, al dan niet met een professional, mentale stimulans via een goed boek, een workshop, een opleiding, … Deze zijn noodzakelijk om je prikkelniveau terug in balans te brengen, je draagkracht te vergroten, authentiek jezelf te kunnen zijn. Zo kan je de rust en kalmte vinden die je kinderen broodnodig hebben om zich thuis echt veilig te kunnen voelen.

Dus, lieve ouders van intense kinderen: Wees mild voor jezelf! Dit zijn bijzonder lastige tijden. Onze kinderen hebben geen perfecte ouders nodig, maar wel ouders die voldoende innerlijke rust uitstralen en authentiek beschikbaar zijn. Zo maken we het veilig voor hen en kunnen zij ook echt de beste versie van zichzelf worden.

Heb vertrouwen in jezelf!


Copyright © 2022 Maika D'hoker, Project Hoogvlieger – Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit artikel mag worden verveelvoudigd, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Online delen mag mits vermelding van auteur en link naar dit artikel.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x