Slimme Rick

Slimme Rick

Slimme Rick


Rick kijkt uit het raam. Op de achtergrond hoort hij zijn juf praten, maar buiten ziet hij hoe de vuilniswagen langs rijdt en containers leeft. Hij vraagt zich af hoe zo’n systeem nou werkt. Zou het zo zijn dat…

Rick… Rick…

Rick kijkt verstoord op en ziet dat het de juf is die hem roept.

Rick let je wel op? Ja juf.

Rick kijkt haar aan en probeert zich te concentreren op haar stem. Ze is een som aan het uitleggen. Een som die hij een jaar geleden al snapte. Hij luistert naar de uitleg van de juf maar hoe hij ook zijn best doet, hij kan het niet. Hij kan echt niet luisteren naar een ingewikkelde uitleg van iets wat zo simpel is.

De vuilniswagen is klaar en rijdt weg. Rick kijkt de wagen na en ziet hoe een poes net op tijd weg rent voor de grote wielen. Weet hij eigenlijk het nummer van de dierenambulance?

Rick heeft een klas overgeslagen omdat hij hoogbegaafd is. Versnellen heet dat. Rick hoopt dat hij dan ook sneller kon gaan leren, maar dat valt tegen. Hij verveelt zich op school en probeert aan zijn juf en ouders duidelijk te maken dat hij hulp nodig heeft. Rick ontdekt al snel dat het niet zo eenvoudig is als het klinkt. Samen met de juf en zijn ouders gaat hij op zoek naar een goede oplossing.

De auteurs

Rineke Derksen leidt GelukkigHB, haar eigen advies- en begeleidingsbureau gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. Ze coacht dagelijks hoogbegaafde kinderen en volwassenen. Daarnaast begeleidt ze plusgroepen en traint ze diverse schoolteams, hulpverleners en individuen die met hoogbegaafde mensen werken. De nadruk in haar begeleiding ligt op het welzijn van hoogbegaafde mensen, zodat deze stabiel en gelukkig kunnen leven ondanks en dankzij hoogbegaafdheid.

Recensie

Felix Meijer schreef op Bruna.nl volgende recensie:

Rineke Derksen, bekend van het boek Gelukkig hoogbegaafd, schreef speciaal voor hoogbegaafde kinderen het boek Slimme Rick. Rick verveelt zich snel op school. Zijn hersenen denken sneller, waardoor andere mensen hem niet altijd begrijpen. Andersom begrijpt hij niet altijd andere kinderen. De gevolgen voor Rick op school zijn groot: hij vindt de lessen niet zo interessant en verveelt zich, hij moet vaak nablijven omdat hij niet heeft opgelet tijdens de lessen van de juf, hij wordt gepest door zijn klasgenoten. Na gesprekken tussen zijn ouders en zijn juf komen ze samen tot een oplossing, die onder andere tot gevolg heeft dat de hele klas in actie gaat komen voor de dierenambulance. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met bezinningsvragen die kinderen helpen meer over zichzelf te weten te komen, bijvoorbeeld ‘Hoe zou je het liefste willen leren? Ben je een denker, een doener, een onderzoeker of anders?’ Slimme Rick is het derde deel uit de WijZjes-reeks van 248media uitgeverij. Eerder zijn in deze reeks verschenen de titels Niet waar van Elsbeth de Jager en Mijn oma is een engel van Marije Onstenk.


Rick is hoogbegaafd en vindt het op school saai, ondanks dat hij een klas heeft overgeslagen. Het kost hem moeite om zich te concentreren op de uitleg van de juf en het werk dat hij al beheerst. Na overleg met de juf past zij met enige moeite zijn programma aan, zodat hij meer zelf aan de slag kan gaan met een presentatie over een actie voor de dierenambulance. Een verhaal speciaal geschreven voor hoogbegaafde kinderen, die door een groot aantal vragen onder ieder hoofdstuk gestimuleerd worden om over zichzelf en hun eigen situatie na te denken. De tekst is in een vlotte stijl geschreven. De beschrijving van hoogbegaafden, de school en de juf is wel wat overdreven en stigmatiserend. Kinderen zullen zich in Rick kunnen herkennen, maar hopelijk niet in de school, waar hoogbegaafdheid nog een onbekend fenomeen is. Een verhaal dat meer een informatief dan een boeiend verhaal is, voor o.a. hoogbegaafden vanaf ca. 9 jaar.

Titel
Slimme Rick

Auteur(s)
Rineke Derksen

Uitgeverij:-
Uitgeverij 248media | ©2012

ISBN
9789079603220keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x