Mindset, de weg naar een succesvol leven

Mindset, de weg naar een succesvol leven

Mindset, de weg naar een succesvol leven


De wereldberoemde psychologe Carol Dweck van Stanford University heeft, na tientallen jaren onderzoek naar prestatie en succes, een baanbrekend begrip ontdekt: de kracht van onze mindset.

Dweck legt uit dat het niet alleen onze vaardigheden en talenten zijn die voor succes zorgen, maar ook onze statische of op groei gerichte mindset. Ze maakt duidelijk waarom het prijzen van de intelligentie en het talent van onze kinderen niet bevorderlijk is voor hun zelfvertrouwen en prestaties, maar hun succes zelfs in de weg kan staan. Met de juiste instelling kunnen we onze kinderen motiveren en hen helpen op school beter te presteren, en tegelijk op persoonlijk en professioneel vlak onze eigen doelen bereiken.

Dweck onthult wat alle goede ouders, leerkrachten, topmanagers en sportlieden al weten en laat zien hoe een simpel idee over de werking van de hersenen, liefde voor leren en veerkracht kan creëren, die de basis vormen voor prestaties op elk terrein.

De auteurs

Carol S. Dweck, Ph.D., is een van ‘s werelds toonaangevende onderzoekers op het gebied van motivatie en is hoogleraar psychologie aan de Stanford University. Haar onderzoek richt zich op waarom mensen slagen en hoe het succes te bevorderen. Ze had een leerstoel aan de Columbia en Harvard universiteiten en heeft gedoceerd over de hele wereld. Haar wetenschappelijke boek Self-theorieën: hun rol in de motivatie, persoonlijkheid en ontwikkeling werd uitgeroepen tot Boek van het Jaar door de World Education Federatie. Haar werk is te zien in verschillende publicaties in The New Yorker, Time, The New York Times, The Washington Post en The Boston Globe.

Recensie

Zoals op de achterflap van het boek al te lezen staat is dit inderdaad een heel toegankelijk boek, vlot geschreven, leuk om te lezen met heel veel herkenbare voorbeelden. Maar bovenal is het een aanrader voor ouders én leerkrachten om je bewust te worden van de gevolgen van het ogenschijnlijk onschuldig prijzen van de intelligentie van een kind. Iets wat zo snel en makkelijk gebeurt in je opvoeding van je hoogbegaafde kind. Je denkt het kind aan te moedigen door het te prijzen – ‘knap van je, mooie tekening, jij moet wel slim zijn,…’ – maar hierdoor krijgt je kind een vaste mindset over intelligentie aangekweekt. Stel je voor dat je je hele jonge leven al opmerkingen krijgt over je intelligentie, welke overtuigingen worden dan niet vastgezet in het denken van dit kind:

‘ik ben slim –> dus moet ik alles meteen kunnen en weten –> dus als ik iets niet kan dan lijk ik dom –> dus mag ik niet falen of ik lijk dom –> dus ga ik maar vast elke uitdaging uit de weg zodat mijn slim-zijn bevestigd blijft’.

Met dit boek leer je de twee verschillende mindsets – de statische en op groei gerichte mindset – over intelligentie te herkennen én krijg je tips om de groeimentaliteit te ontwikkelen of om een statische mentaliteit om te buigen.

De toegankelijke schrijfwijze, de heldere voorbeelden en de praktische toepassing zijn een genot om te lezen. (…) Ik denk dat de theorie uit dit boek onmisbaar is voor leraren, ouders, professionele opvoeders en psychologen!

drs. Nathalie van Kordelaar, orthopedagoog

Titel
Mindset, de weg naar een succesvol leven
Ouderschap, bedrijfsleven, sport, school, relaties

Auteur(s)
Carol S. Dweck

Uitgeverij
Uitgeverij SWP | ©2011

ISBN
9789088502057keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x