IQ 140

IQ 140

IQ 140


Een IQ van 140? Klinkt heerlijk, zal je denken, maar niet iedereen denkt er zo over.

Lauren is hoogbegaafd en zit een jaar voor op de middelbare school. Ze voelt zich een buitenbeentje in de klasgroep. Evelien is de enige met wie ze graag optrekt en aan wie ze alles kan vertellen.

Op het schoolbal leert ze de hoogbegaafde Jonathan kennen, op wie ze meteen verliefd wordt. Ook Jonathan is niet populair in zijn klas en hij zou liever een lager IQ en meer vrienden hebben.

Een pijnlijke gebeurtenis op het galabal verstoort hun prille romance.

IQ 140 is de kick-off voor ‘Portret’, een ontroerende en hartverwarmende young adult reeks met brandend actuele thema’s. Bekende young adult auteurs geven je een intieme blik in het hoofd en het hart van bijzondere jongeren.

De auteurs

Dirk Bracke (°1953) is een Vlaams schrijver van met name jeugdboeken. Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Tegenwoordig is hij voltijds schrijver. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, instellingen en sociale wantoestanden. De beschrijvingen van seks en geweld zijn onverbloemd.

Voor hij met schrijven begint, doet Bracke uitgebreid onderzoekswerk rond het thema waarover hij wil schrijven, zodat hij zijn werk een journalistieke toets kan meegeven. Bracke tracht ervoor te zorgen dat elk verhaal – hoe hard en wreed ook – de lezer achterlaat met een positief gevoel.

Recensie

Bracke slaagt er weer in om taboes te doorbreken en een ‘brandend’ onderwerp aan te pakken in een verhaal dat je meesleept, deze keer in co-auteurschap met Van Campenhout.
Je voelt dat beide auteurs zich grondig verdiept hebben in het onderwerp en al hun informatie verwerkt hebben in een verhaal dat je niet loslaat. Zeker voor lezers die gek zijn op realistische verhalen is dit een vlot leesbaar en spannend boek.
Enkele keren zijn er wel erg plotse of onduidelijke overgangen en in het schetsen van de personages zijn beide auteurs niet vies van clichés en worden adjectieven soms op een hoopje gesmeten waardoor je subtiliteit mist. Maar deze minpunten brengen je telkens gelukkig niet van het juiste (verhaal)spoor af.

Eric Vanthillo in Pluizuit

Titel
IQ140

Auteur(s)
Dirk Bracke, Herman Van Campenhout

Uitgeverij
Uitgeverij Abimo | ©2012

ISBN
9789059328365keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x