Ik kan het!

Ik kan het!

Ik kan het!


Omgaan met faalangst voor hoogbegaafde kinderen

In Nederland zijn meer dan 20.000 kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar hoogbegaafd, net als jij.

De meeste hoogbegaafde kinderen zijn nieuwsgierig, hebben een goed geheugen en veel interesses, én… zijn vaak perfectionistisch.

Perfectionistisch zijn betekent dat je een taak of opdracht graag zo goed mogelijk wilt doen en niet snel tevreden bent over je werk. Dat is op zich een goede eigenschap. Maar het kan ook gebeuren dat je hierdoor zó lang met een werkstuk bezig bent, dat het nooit afkomt. Of dat je het risico niet durft te nemen om een fout te maken, en daarom maar helemaal geen antwoorden opschrijft bij een toets.

Als dit jou geregeld overkomt, heb je misschien wel faalangst. Er zijn meerdere soorten faalangst: angst voor toetsen en cijfers, sociale faalangst en motorische faalangst.

In dit werkboek wordt uitgelegd hoe faalangst kan ontstaan en hoe jij kunt uitvinden of jij er last van hebt. Ook staan er oefeningen in, die je kunnen helpen met het aangaan van de uitdaging: zet je niet-helpende gedachten om in helpende gedachten.

Bij dit werkboek hoort een theoretisch boek voor je ouders: Je kunt het!

De auteurs

Jessica van der Spek is orthopedagoge en specialist hoogbegaafdheid. Ze heeft een eigen praktijk waar zij diagnostisch onderzoek doet en hoogbegaafde kinderen met leer- en gedragsproblemen begeleidt. Daarnaast schrijft zij jeugdboeken, waarin bijzondere kinderen de hoofdrol spelen.

Recensie

Er is al veel geschreven over hoogbegaafdheid, evenals over faalangst. Maar de combinatie van beide heeft echter nog weinig aandacht gekregen. Daarom heeft de schrijfster van de boekjes, Jessica van der Spek, onderzoek gedaan naar die combinatie, onder supervisie van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van Radboud Universiteit en de European Council of High Ability. Zo ontdekte ze dat de oorzaak en de aanpak van faalangst bij hoogbegaafde kinderen anders liggen dan bij gemiddeld begaafde kinderen.

Beide boekjes zijn bijzonder verhelderend, duidelijk en onmiddellijk bruikbaar ! Met korte situaties en verhaaltjes zijn bepaalde zaken gemakkelijk te herkennen en kunnen zowel volwassenen als hoogbegaafde kinderen zelf beter begrijpen wat hun faalangst inhoudt. Vooral de tips om de faalangst aan te pakken zijn duidelijk beschreven en gemakkelijk in de praktijk om te zetten.

Beide boekjes beschrijven kort, bondig en op een positieve manier de problematiek van faalangst bij hoogbegaafde kinderen. Zowel volwassenen als hoogbegaafden zelf kunnen na het lezen van de boekjes onmiddellijk aan de slag om de faalangst aan te pakken.

Kortom, heel nuttig voor al wie met die problematiek te maken heeft !

Uit: publicatie Bekina

Titel
Ik kan het!
Omgaan met faalangst voor hoogbegaafde kinderen

Auteur(s)
Jessica van der Spek

Uitgeverij:
Uitgeverij Pica | ©2014

ISBN
9789491806278keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x