Het vollehoofdenboek

Het vollehoofdenboek

Het vollehoofdenboek


Een vol hoofd is een hoofd waar niks meer bij kan. Met een vol hoofd lukt het niet goed meer om na te denken of op te letten. Bovendien word je er sneller moe en boos van en verhindert het om goed uit te leggen wat je wilt zeggen. Ook samenwerken of samen spelen worden er een stuk lastiger door. Er zijn hoofden die van binnen zo in elkaar zitten dat ze wel heel snel vol raken. In dit boek worden dat ‘snel vollopende hoofden’ genoemd.

Het boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar en voor betrokken volwassenen die met zo’n snel vollopend hoofd te maken hebben. Op kindniveau wordt concrete uitleg gegeven over informatieverwerkingsproblemen in de hersenen en de impact ervan op de sociaal emotionele ontwikkeling en het zelfbeeld van kinderen. ‘Korte lontjes’, starheid, onoplettendheid, afleidbaarheid, vergeetachtigheid, impulsiviteit en een vertraagde reactiesnelheid in het gedrag van kinderen, kunnen ook grote bronnen van ergernis voor de omgeving worden. Dit onbegrepen gedrag veroorzaakt zo dikwijls misverstanden in communicatie, strijd en wederzijds onbegrip.

In dit boek wordt daarom de nadruk gelegd op psycho-educatie: ‘Hoe zorg ik goed voor mijzelf nu ik weet dat het zo werkt in mijn hoofd, en hoe kunnen anderen mij hierin ondersteunen’. Het voorziet ruimschoots in voorbeelden en metaforen van kinderen en volwassenen uit de praktijk.

De combinatie van uitleg met ondersteunende tekeningen, tips, (invul)oefeningen en proefjes maken het boek tot een speelse uitnodiging om de inhoud aan eigen ervaring te koppelen. Door het laagdrempelige en praktische karakter zal dit boek een bron van inspiratie, bemoediging en (h)erkenning zijn voor zowel ervaringsdeskundigen als professionals uit het onderwijs en de zorg.

De auteur

Linde Kraijenhoff is speltherapeut/trainer bij Koninklijke Kentalis, een organisatie voor mensen voor wie horen of communiceren niet vanzelfsprekend is.

Recensie

Uit: Recensie Zitstil

Een ‘vol hoofd’ is voor velen een herkenbaar begrip. Je wordt sneller moe en boos, je kan niet meer goed uitleggen wat je wil zeggen, helder nadenken lukt niet meer.  De een heeft er vaker last van dan de ander en de oorzaken verschillen van persoon tot persoon.

Speltherapeute Linde Kraijenhoff legt in het Vollehoofdenboek op kindniveau uit welke invloed een vol hoofd kan hebben op je denken, voelen en handelen. Ze laat zien hoe je een vol hoofd krijgt en ze geeft tips om een vol hoofd rustiger te maken.

Het Vollehoofdenboek is een psycho-educatieboek dat gebruikt kan worden om diagnoses zoals ADHD en ASS (autismespectrumstoornis) uit te leggen en bespreekbaar te maken. Het boek vertrekt echter niet vanuit een diagnose, maar vanuit de metafoor ‘een vol hoofd’. De verschillende diagnoses waarbij een vol hoofd kan voorkomen, worden hier en daar wel genoemd. Zo lees je in het boek het verhaal van Wesley die ADHD heeft en van Niels, Ebru en Brian die ADD hebben.

Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar. Zij kunnen het boek zelf lezen, maar het boek is eerder geschikt om als ouder, leerkracht, therapeut … samen te lezen met het kind zodat er een gesprek en uitwisseling kan plaatsvinden.

Het boek is zo geschreven dat het ook gebruikt kan worden bij begeleidingstrajecten van (jong)volwassenen of anderstaligen die eenvoudige bewoordingen nodig hebben. De talrijke tekeningen, die dienen als visuele ondersteuning van de tekst, spreken niet alleen kinderen, maar ook jongeren en volwassenen aan.

Het Vollehoofdenboek is, naast een informatief boek, ook  een werkboek. De lezers worden aan het werk gezet om na te denken over zichzelf. Bijvoorbeeld: hoe merk ik dat mijn hoofd vol loopt? Hoe zien anderen dat mijn hoofd vol raakt? Wat kan ik zelf doen? Wat kunnen anderen doen om mij te helpen?

Het boek eindigt met tips voor de omgeving. Ook hier is het de bedoeling om samen met het kind te kijken wat er mogelijk is en te bepalen wat voor het kind werkt.

Het Vollehoofdenboek is een zeer bruikbaar boek om kinderen met ADHD en ASS inzicht te geven in hoe zij informatie verwerken, wanneer het voor hen te veel wordt en wat ze nodig hebben om rust te scheppen in hun hoofd. En dat is het doel van het boek: bijdragen tot meer rust in het hoofd!

Titel
Het vollehoofdenboek
Een werkboek voor kinderen en volwassenen

Auteur(s)
Linde Kraijenhoff

Uitgeverij
Uitgeverij Acco | © 2010

ISBN
9789033479403keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x