Het geheim van de uitblinker

Het geheim van de uitblinker

Het geheim van de uitblinker


In Het geheim van de uitblinker proberen de psychologen Vittorio Busato en Frenk Van Harreveld meer inzicht te krijgen in wat ‘uitblinkers’ in totaal verschillende domeinen met elkaar gemeen hebben. De auteurs interviewden daartoe achttien personen uit de wereld van sport, muziek, kunst, ondernemen en wetenschap, wier talent en prestaties niet meer ter discussie staan.

Alle geïnterviewden reflecteren open over hun talent en wat zij denken gemeen te hebben met andere uitblinkers. Hoe verklaren zij hun prestaties? Hoe belangrijk is erkenning? Welke persoonlijkheidseigenschappen zijn cruciaal? Is uitblinken vooral een kwestie van inspiratie of juist van transpiratie? Busato en Harreveld sluiten af met een populair-wetenschappelijk essay waarin zij een psychologisch antwoord formuleren op de vraag wat het geheim van de uitblinker is.

Het geheim van de uitblinker bevat interviews met onder anderen Hans Teeuwen, Loek van Wely, Pierre Bokma, Marlies Dekkers, Frits van Oostrom, Joost Zwagerman, Rineke Dijkstra, Sergio Herman en Eddy Terstall.

De auteurs

Vittorio Busato (1965) is psycholoog en publicist. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op de dissertatie Leerstijlen nader geanalyseerd. Zijn biografie over Piet Vroon is in 2006 bekroond met de Van Strien-prijs voor geschiedschrijving van de psychologie.

Frenk Van Harreveld (1971) is als universitair docent verbonden aan de programmagroep sociale psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Hier promoveerde hij in 2001 op het proefschrift Unpacking Attitudes.

Recensie

Dit boek, dat gestart is als reeks in het Nederlandse tijdschrift over hoogbegaafdheid Talent, leest zeer vlot. Je komt er te weten hoe uitblinkers zélf denken over hun talenten en gedrevenheid. Voor Vlaamse lezers zullen veel van de geïnterviewden onbekenden zijn, maar toch loont het de moeite om ze te leren kennen. Een paar bekendere Nederlanders in Vlaanderen zijn oa. de sterrenkok Sergio Herman van Oud Sluis, de lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers en de cartoonist Gummbah.

Titel
Het geheim van de uitblinker

Auteur(s)
Vittorio Busato, Frenk Van Harreveld

Uitgeverij
Uitgeverij Prometheus | ©2007

ISBN
9789044609905keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x