Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?

Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?

Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?


Wie slim is en goed nadenkt over leven en carrière, is vaker succesvol. Maar zijn slimme mensen daardoor ook vaker gelukkig? Niets is minder waar. Onderzoek wijst er zelfs op dat de voorwaarden voor succes geluk juist in de weg staan.

Raj Raghunathan kon het niet geloven en ging op onderzoek uit. Hij verslond alles wat de wetenschap hem kon bieden op het gebied van geluk. In dit boek neemt hij je mee op een avontuurlijke zoektocht naar de betekenis van geluk. Hij ontdekte hardnekkige misvattingen en kwam tot verrassende inzichten. Zo is vrijgevigheid niet alleen de sleutel tot geluk, maar leidt het ook tot duurzaam succes, en kun je beter onzekerheid omarmen dan grip te willen hebben op alle aspecten van je leven.

Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig? laat zien hoe je verkeerde aannames kunt vervangen door voorwaarden en gewoontes die wél leiden tot een gelukkig leven.

De auteurs

Raj Raghunathan is hoogleraar aan de universiteit van Texas. Zijn expertise ligt op de vakgebieden psychologie, menselijk gedrag, beslissingstheorie en marketing. Hij publiceert regelmatig in vakbladen, maar ook in The New York Times en Self Magazine. Zijn cursus ‘Een leven vol geluk en voldoening’ is een van de populairste online cursussen van de VS. Zijn onderzoek werd meermaals bekroond.

Recensie

De auteur, Indiaas-Amerikaanse hoogleraar, psycholoog en geluksonderzoeker, stelt dat dezelfde eigenschappen die mensen succesvol maken hun geluk vaak in de weg staan. Voor mensen is ‘geluk’ een te abstract begrip om bewust naar te streven. Dat leidt ertoe dat ze stelselmatig bereid zijn hun geluk op te geven omwille van andere, meer concrete doelen (de geluksparadox genoemd). Dat betekent dat mensen doelen stellen (zoals rijk worden) die hun geluk zouden moeten vergroten, maar het in feite ondermijnen omdat het bijbehorende gedrag niet bij hen past. Maak van geluk een prioriteit, definieer waar je gelukkig van wordt en neem kleine stapjes in die richting, zo luidt de boodschap. Kern van het boek vormt een zevental vormen van ‘geluksondermijnende’ gedrags- en gedachtenpatronen, zoals streven naar superioriteit en hang naar controle. Steeds laat de auteur alternatieven zien en krijgt de lezer door oefeningen en vragenlijsten handvatten om grip te krijgen op geluk. Een grondig onderbouwd, maar toegankelijk geschreven boek over een onderwerp dat in de belangstelling ligt.

Drs. N.P. Aders

Titel
Als je zo slim bent, waarom ben je dan niet gelukkig?

Oorspronkelijke titel
If you’re so smart, why aren’t you happy?
Vertaling: Robert Vernooy

Auteur(s)
Rajagopal Raghunathan

Uitgeverij
Uitgeverij Business Contact | ©2015

ISBN
978-90-470-0695-4keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x