Studiedag Onderpresteren - online/Mechelen
We kijken ernaar uit om jullie op onze eerste vernieuwde studiedag te verwelkomen. Hiervoor hebben wij een interessante spreker uitgenodigd, helemaal uit Amerika. Of, op zijn minst, online vanuit Amerika. Ja, het is uitzonderlijk een online gegeven. Terugkijken naar de presentatie van de studiedag kan tot 7 dagen nadien. Wie wil, kan het webinar ook samen met de partners van Hoogbloeier® ter plaatse in Mechelen komen volgen.
Vrijdag 09.06.2023 | 14.00 - 16.00 u.
online of in Mechelen
Iedereen met interesse in onderpresteren van cognitief begaafde jongens en meisjes.
Programma
Onderpresteren wordt in grote lijnen gedefinieerd als een substantiële discrepantie tussen academische bekwaamheid of potentieel en academische prestaties. Dit betekent dat het bereikte prestatieniveau van een leerling onder wat wordt verwacht op basis van de academische vaardigheid van de leerling valt. Deze vaardigheids-prestatiekloof bij onderpresterende studenten verwijst naar de kloof tussen bekwaamheid of kennis (zoals gemeten door een bekwaamheidstest of gestandaardiseerde prestatietest) en feitelijke prestatie (zoals gemeten door cijfers of een andere maatstaf voor academische productiviteit). Onderpresteren wordt het best beschouwd als een discrepantie tussen capaciteit en productiviteit, in plaats van een discrepantie tussen vaardigheden en leren.
Onderzoek toont aan dat onderpresteren voornamelijk opduikt tijdens de middenschool (12-15 jaar). Daarom focussen we in deze sessie op onderpresteren bij jongeren van 12 jaar en ouder. In deze sessie bespreken we wat het onderpresteren kan veroorzaken en verschillende manieren waarop onderpresteren zich kan ontwikkelen. We zullen onderzoeksresultaten delen van Dr. Desmets werk rond motivatietheorie en affectieve behoeften van hoogbegaafde leerlingen om het ontstaan en de ontwikkeling van onderpresteren te bespreken. We delen daarbij onderzoeksbevindingen van 4 verschillende interventiestudies om zo concrete tips en hulpmiddelen te delen om onderpresteren te voorkomen en op te lossen.
Spreker
Dr. Ophélie Desmet (Valdosta State University) is co-stichter en co-voorzitter van het Steunpunt Onderpresteren (www.onderpresteren.be). Zij heeft een bachelor in Onderwijskunde (KU Leuven KULAK), een master in Pedagogische wetenschappen met specialisatie in onderwijs- en opleidingskunde (KU leuven) en heeft een doctoraat in gifted, creative, and talented studies (Purdue University, VSA).
Ophélie werkt sinds 2012 met hoogbegaafde en/of onderpresterende kinderen en jongeren en hun leerkrachten. Samen met Tania Gevaert schreef ze het boek Slim Onderpresteren Aanpakken (2016) en Slim Onderpresteren Aanpakken: De Basisschool Editie (2019), en binnenkort komt haar nieuwste boek in samenwerking met Robert Sternberg uit: Giftedness in Childhood (in press).
Ophélie is werkzaam in de VSA, waar ze als professor en directeur van het Center for Gifted Studies onderzoek doet naar onderpresteren, motivatie, talentontwikkeling, en gelijke onderwijskansen.
Locatie
De studiedag wordt online vanuit Amerika gegeven, maar wie wil, kan ook langskomen in Mechelen om voor dezelfde prijs samen met de partners van Hoogbloeier® mee te volgen op groot scherm. Kom een halfuurtje voor de start van de studiedag voor een koffie of thee en nadien kan je nog wat napraten. Wanneer je online wil meevolgen, zal je na inschrijving een link toegestuurd krijgen.
De Nekker
Nekkerspoel-Borcht 19
2800 Mechelen
Tarieven
- Partners Hoogbloeier®: 1 credit
- Alumni Hoogbloeier®: 1 credit
- Andere deelnemers: €75,- (excl. 21% BTW)
Van deze studiedag wordt een factuur gemaakt.
Inschrijven kan met het formulier hiernaast (scroll terug naar boven).
Wil je meer informatie of een afspraak maken, telefoneer dan +32 478 20 69 87 of mail naar opleidingen@hoogbloeier.be.