31 mei 2024

Onderpresterende hoogbegaafde kinderen: boeken voor ouders en leerkrachten

Onderpresterende hoogbegaafde kinderen: boeken voor ouders en leerkrachten

Onderpresterende hoogbegaafde kinderen: boeken voor ouders en leerkrachten

Sabine Sypré van Hoogbloeier, schreef voor ons dit artikel:

Het einde van het schooljaar komt eraan en het kan voorkomen dat je als ouder of leerkracht van een hoogbegaafde puber voor uitdagingen staat. Misschien zie je je kind of leerling worstelen, niet op het niveau presteren dat hij of zij zou kunnen, met veel onvoldoendes op het rapport. Het vooruitzicht van zittenblijven of het veranderen van studierichting lijkt steeds realistischer te worden. Maar wat houdt onderpresteren precies in? En, nog belangrijker, hoe kunnen we dit voorkomen en omdraaien? Welke rol kan een leerkracht spelen en hoe kunnen ouders hun aanpak aanpassen?

Hieronder vind je een lijst van boeken die inzichten bieden in onderpresterende begaafde kinderen, met tips voor zowel leerkrachten als ouders om deze uitdagingen aan te pakken.

Boeken voor ouders en leerkrachten over hoogbegaafde kinderen die onderpresteren

Hoogbegaafd boek Slim onderpresteren aanpakkenOnderpresteren is een hardnekkig fenomeen dat menig ouder en leerkracht kopzorgen geeft. Dit boek biedt handvatten voor de leerkracht en/of ouder én de onderpresteerder zelf. De auteurs gaan veel verder dan het beschrijven van het probleem. Naast de typen onderpresteerders wijzen ze een slimme aanpak aan, zodat de inspanningen van zowel de begeleiders als de onderpresteerders tot echte verandering kunnen leiden. Het eerste deel, de begeleidershandleiding, vertrekt van inzichten in het fenomeen maar gaat snel over in handige aanbevelingen voor de praktijk. Voor de onderpresteerder zelf is in een tweede deel een werkboek ontwikkeld, met veel reflectieopdrachten en tips om het onderpresteren aan te pakken.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Is het voor een cijferIs het voor een cijfer? geeft het antwoord op de vraag die alle onderwijskundigen tot nu toe niet konden beantwoorden: wat motiveert een kind op school? Aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van geluk, motivatie en presteren wordt in een prettig leesbare tekst met praktische voorbeelden gedemonstreerd hoe kinderen op school weer gemotiveerd kunnen raken en het beste uit zichzelf kunnen halen. Het einde van de zesjescultuur is in zicht!
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Is het voor een cijfer? VisserJongeren ervaren steeds meer stress door school. Niet zo gek, want scholen zijn cijferfabrieken geworden. En dat is rampzalig voor de motivatie en het welzijn van leerlingen. In dit bevlogen pleidooi laat Johannes Visser zien hoe scholen in de ban raakten van cijfers en hoe het onderwijs jongeren beter kan motiveren. Een must-read voor iedereen die zich zorgen maakt over de toekomst van het onderwijs. Johannes Visser is oud-leraar Nederlands en schrijft over onderwijs voor De Correspondent. Hij won tweemaal de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Jij kan beterVan sommige kinderen en jongeren gaan de schoolresultaten en de inspanningen er schooljaar na schooljaar op achteruit, terwijl iedereen ervan overtuigd is dat ze best wel slim zijn. Dit boek legt op verhelderende wijze uit wat onderpresteren is en waarom het juist bij intelligentere kinderen en jongeren vaker voorkomt. Het toont aan dat onderpresteren niet zomaar een ‘afwijking’ is, maar wel het gevolg van factoren die jullie samen in de hand hebben. Buig, met een flinke portie doorzettingsvermogen, de schijnbaar uitzichtloze situatie van het onderpresteren om! Met als gevolg betere resultaten, geruststellende rapporten, een geschikt diploma en een toekomst vol kansen…
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Onderpresteren op de basisschoolVeel kinderen komen op de basisschool niet uit de verf. Niet alleen hoogbegaafde kinderen, maar ook leerlingen van gemiddelde intelligentie kunnen om allerlei redenen ontmoedigd raken en afhaken. Ouders en leerkrachten zien vaak wel dat er iets misgaat, met nadelige gevolgen voor de kinderen, maar ze hebben er geen antwoord op. Dit boek brengt helder in kaart hoe je onderpresteren herkent, wat de oorzaken kunnen zijn en wat je er aan kunt doen.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Zie je me wel?Als aandacht wordt besteed aan de bijzondere talenten, autonomie en creativiteit van begaafde leerlingen, kunnen zij zich ontwikkelen tot gelukkige leerlingen. In dit boek worden drie projecten beschreven: het verbredingsproject om de kennis van leerlingen die meer kunnen te verbreden, het POP-project (Persoonlijk Ontwikkelings Plan) om onderpresterende begaafde leerlingen te motiveren en het TOP-project (Toekomstgericht Ontwikkelings Plan) waarbij onderpresteerders elkaar helpen om motivatie voor het schoolse leren te ontwikkelen. Het geheel is een praktische handleiding met een wetenschappelijke onderbouwing waarmee scholen direct aan de slag kunnen.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek OnderpresterenOnderpresteren is een praktisch boek. Het geeft antwoord op vragen als: Wat is onderpresteren precies en hoe herken je het? Waarom liegen onderpresteerders en hoe kun je daarmee omgaan? Welke rol spelen ouders bij het ontstaan en in stand houden van onderpresteren? Hoe verhoudt onderpresteren zich tot faalangst? Wat is de beste opstelling voor ouders van kinderen op de basis- en middelbare school? Hoe kun je je kind effectief motiveren?
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Why bright kids get poor gradesDr. Rimm beschrijft een realistisch, medelevend, no-nonsense, zesstappenprogramma om onderpresteren om te keren. Deze handleiding, voor ouders en leerkrachten, bevat praktisch advies, stapsgewijze voorbeelden en voorbeelddialogen om te gebruiken bij slimme maar onderpresterende kinderen.
Meer info en bestellen

Hoogbegaafd boek Bright minds, poor gradesDit unieke boek bevat tien hel(p)ende verhalen rond thema’s als hooggevoeligheid, faalangst, pesten, perfectionisme, omgaan met nieuwe situaties, zelfvertrouwen, … Na elk verhaal zijn er leuke opdrachten in de vorm van vraagjes, tekeningen, het verzinnen van een dansje of liedje. Het telt 88 pagina’s met afbeeldingen in kleur en de cover heeft een zachte afwerking met glitters. Als ouder, leerkracht of hulpverlener kom je heel wat te weten over de beleving van je kind en kan je samen aan de slag. De verhalen werken vaak nog diep door en laten het kind de ruimte om eigen oplossingen te bedenken voor situaties.
Meer info en bestellen
Copyright © 2024 Sabine Sypré, Hoogbloeier – Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit artikel mag worden verveelvoudigd, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Online delen mag mits vermelding van auteur en link naar dit artikel.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x