24 februari 2026
Versneld automatiseren en leren schrijven in de eerste graad - Leuven
Hoe zorg je ervoor dat sterke rekenaars gemotiveerd blijven en hun splitsingen, bewerkingen en tafels écht automatiseren, zonder te blijven rekenen op intuïtie? Hoe vermijd je dat ze afhaken door te weinig uitdaging, terwijl ze tegelijk leren dat iets nieuws leren tijd en inspanning vraagt? En hoe krijg je dit praktisch georganiseerd binnen een reguliere klas? In deze module verkennen we concrete leerlijnen en bespreken we valkuilen en randvoorwaarden om deze leerlingen optimaal te ondersteunen.
Daarnaast richten we ons op het versneld leren schrijven voor kinderen die een jaar overslaan of nood hebben aan een snellere aanpak. Hoe kan je hen efficiënt begeleiden zodat ze vlotter toegang krijgen tot complexere leerstof en zelfstandig aan de slag kunnen met verrijkingsmateriaal?
Met concrete praktijkvoorbeelden, haalbare strategieën en doordachte differentiatie hopen we je na deze sessie te inspireren om binnen je school het verschil te maken voor deze leerlingen!
Leerdoelen
De module Versneld automatiseren en leren schrijven in de eerste graad richt zich op het ondersteunen van sterke rekenaars en snelle leerders door middel van een gestructureerd verrijkingstraject. Automatiseren is essentieel voor verdere wiskundige ontwikkeling, maar begaafde leerlingen raken vaak gedemotiveerd door herhalingsoefeningen die niet aansluiten bij hun niveau. Daarnaast kunnen leerlingen die het eerste leerjaar overslaan baat hebben bij een versnelde aanpak van het leren schrijven, zodat ze vlotter toegang krijgen tot complexere leerstof.
In deze module leren deelnemers hoe ze sterke rekenaars kunnen identificeren, hoe ze versneld kunnen automatiseren en welke effectieve methodes en materialen ingezet kunnen worden. We behandelen strategieën zoals het compacten van basisleerstof, het versneld inoefenen van splitsingen en tafels, en het aanbieden van uitdagende verrijkingsopdrachten. Daarnaast gaan we in op het proces van versneld leren schrijven, waarbij letters gegroepeerd worden aangeleerd en ouders actief worden betrokken in het inoefenen.
- Inzicht in selectie en begeleiding: deelnemers leren hoe ze sterke rekenaars en snelle leerders kunnen signaleren en begeleiden in een verrijkingstraject met focus op versneld automatiseren en leren schrijven.
- Effectieve methodes en materialen: deelnemers verwerven kennis over geschikte tools, werkvormen en differentiatiemethoden voor het automatiseren van splitsingen, optellen en aftrekken, de maal- en deeltafels, en een versnelde schrijfaanpak.
- Motivatie en ouderbetrokkenheid: deelnemers ontdekken hoe ze motivatie en doorzettingsvermogen bij leerlingen kunnen stimuleren en hoe ouders een ondersteunende rol kunnen spelen bij het automatiseren en leren schrijven.
Dinsdag 24.02.2026 - Leuven
09.45 u. Onthaal met koffie of thee
10.00 u. Versneld automatiseren en leren schrijven in de eerste graad
16.30 u. Einde
Deze module kan ook deel uitmaken van een traject. Je sluit dan aan bij de deelnemers van het traject die al eerder die dag zijn samengekomen. Gelieve dan ook niet vroeger te komen dan het aangegeven uur.
Lesgever
Danielle Verheye, ECHA-Specialist in Gifted Education, GEMZ.
Als onderwijzeres begeleidt Danielle reeds sinds 2002 cognitief begaafde kinderen. Ze behaalde in 2004 het diploma ECHA-Specialist in Gifted Education. Ze is (co-)auteur van verschillende publicaties i.v.m. hoogbegaafdheid. Ze leidde zowel in het reguliere als privé-onderwijs onderwijsgroepen specifiek voor hoogbegaafde kinderen. Ze is gespecialiseerd in het opsporen en remediëren van opgebouwde hiaten in leerstof, het uitzetten van differentiatietrajecten en het ontwikkelen van lesmateriaal voor de kangoeroeklas. Hierbij focust ze op het ontwikkelen van een goede werkhouding, efficiënt gebruik van oplossingsstrategieën en het aanleren van studievaardigheden.
Sinds 2013 heeft ze een eigen begeleidingspraktijk GEMZ die ze combineert met haar werk in het reguliere onderwijssysteem, waar ze op verschillende scholen het zorgbeleid voor cognitief sterke leerlingen uittekent en vormgeeft. Ook begeleidt ze zelf nog steeds cognitief sterke kleuters en leerlingen zowel binnen de klas als klasextern. Hierdoor kan ze praktijkgerichte en haalbare oplossingen garanderen.
Hoogbloeier® blijft de eindverantwoordelijke voor de opleiding, ongeacht of een externe docent wordt ingezet.
Locatie
De module vindt plaats bij Kop van Kessel-Lo te Leuven (Leuvensestraat 18, 3010 Leuven).
Tarieven
- Deelnemers jaartraject: 2 credits
- Vroegboektarief tem 24.12.2025: €135,- (incl. 21% BTW)
- Normaal tarief vanaf 25.12.2025: €155,- (incl. 21% BTW)
Inbegrepen in de prijs: opleidingsmodule, handouts, koffie/thee/water. Van deze opleiding wordt een factuur gemaakt. Deelnemers ontvangen na afloop een aanwezigheidsattest.
Elke deelnemer krijgt na afloop van de module toegang tot een google drive. Hierin bevindt zich een syllabus in PDF-formaat die de theoretische concepten in tekstvorm presenteert. Er wordt nauwlettend aandacht besteed aan wetenschappelijk gefundeerde informatie, met duidelijke referenties naar alle gebruikte bronnen. Aan het einde van elke module wordt een literatuurlijst verstrekt. Bovendien worden alle onderzoeksartikelen waarnaar wordt verwezen in de syllabus in de drive opgenomen, zodat deelnemers zelf kunnen bekijken wat de auteurs over het onderwerp hebben geschreven. Ook worden de slides in groot formaat opgenomen in deze drive. Ten slotte wordt er ook aanvullend materiaal, zoals bijvoorbeeld identificatielijsten, beschikbaar gesteld in de drive, waardoor het een waardevolle bron van informatie is voor alle deelnemers. Tijdens de les brengt de docent ook relevante boeken mee over het betreffende onderwerp, om te bladeren en geïnspireerd te raken.
Inschrijven kan via onderstaande knop. Wil je meer informatie of een afspraak maken, telefoneer dan +32 478 20 69 87 of mail naar opleidingen@hoogbloeier.be.