21 september 2024

Studiedag 'Spirituele en existentiële ontwikkeling' - Gent

Studiedag 'Spirituele en existentiële ontwikkeling' - Gent

Studiedag 'Spirituele en existentiële ontwikkeling' - Gent

Ontdek de spirituele en existentiële ontwikkeling bij hoogbegaafden

Men zegt dat we allemaal de zin van het leven zoeken. ... Ik denk dat we zoeken naar een [intense] ervaring van te léven. Joseph Campbell

Krijg jij als begeleider soms diepe, existentiële vragen voorgeschoteld waar je geen antwoord op weet? Zoek je zelf naar een verdieping van je eigen pad? Wil je je kind of leerlingen beter kunnen begeleiden in hun spirituele/existentiële ontwikkeling?

Dan is deze studiedag iets voor jou! We gaan dieper in op spirituele/existentiële ontwikkeling, hoe je er voor jezelf mee aan de slag kunt, en hoe je er rekening mee kunt houden in je klas, je begeleidingspraktijk of bij je opvoeding.  

Zaterdag 21.09.2024 | Bedrijvencentrum De Punt
13.00 u. Netwerkmoment met koffie
14.00 u. Lezing door Stijn Smeets
16.00 u. Napraten

Voor iedereen die hoogbegaafden begeleidt, zoekt naar antwoorden op diepe levensvragen, of zijn eigen spirituele en existentiële pad wil verdiepen.Programma

Wie makkelijk abstract kan denken, begint al jong met gluren in de afgrond van de grote levensvragen: Waarom leven we? Wie ben ik? Bestaat God? Wat is een goed leven?... Vragen die geen éénduidig antwoord hebben. Zelfs de zware cognitieve artillerie schiet systematisch naast het doel. Ze vereisen een ander "soort" denken. Spiritualiteit wijst namelijk naar de onmiddellijke ervaring vóór je er een gedachte over hebt. Enkel denken over religie en spiritualiteit laat je onbevredigd achter. Alsof je op restaurant gaat en enkel de menu-kaart opeet. 

Een tweede uitdaging is de veelheid aan waarheden in een post-moderne samenleving. Moet je dan een keuze maken voor een traditie of religie? Of kunnen we vanuit een pluralistisch kader de existentiële ontwikkeling van kinderen en volwassenen ondersteunen?

Wat kun je verwachten?
  • Je maakt kennis met een pluralistisch perspectief op religie en spiritualiteit. 
  • Je wordt geïnspireerd om stil te staan bij je eigen manier van mens-zijn. 
  • Je proeft van oefeningen in aandacht en zelf-reflectie.
  • Je oefent jezelf in oprechte, kwetsbare aanwezigheid, waardoor je ook anderen de ruimte geeft om zichzelf vrij uit te drukken.
Doe mee en verrijk je begeleidingspraktijk of opvoeding met nieuwe inzichten en vaardigheden!

Deze studiedag biedt je de mogelijkheid om te reflecteren op je eigen levensvragen en hoe deze je begeleiden in je werk en persoonlijke leven. Je krijgt handvatten om hoogbegaafde kinderen en volwassenen te helpen hun spirituele en existentiële vragen te onderzoeken. Je leert hoe je in de klas, je praktijk of thuis ruimte kunt creëren voor spirituele groei en zelfontdekking.

Schrijf je vandaag nog in en laat je inspireren!

Spreker

Dr. Stijn Smeets behaalde een doctoraat over hoogbegaafdheid aan Vanderbilt's Peabody college (USA). Hij is gespecialiseerd in sociale en emotionele ontwikkeling van cognitief begaafde kinderen en volwassenen. Na zijn doctoraat werkte hij o.a. voor het CBO aan de Radboud Universiteit en voor Project Talent aan de KU Leuven. Sinds 10 jaar leeft hij als monnik in House of the beloved, een experimenteel, hedendaags klooster. Met workshops, individuele sessies, residenties en podcasts begeleidt hij sceptici doorheen persoonlijke, existentiële transformatie.


Locatie

Bedrijvencentrum De Punt
Kerkstraat 108
9050 GentbruggeTarieven

  • Partners Hoogbloeier®: 1 credit
  • Andere deelnemers: €75,-  (excl. 21% BTW)

Van deze studiedag wordt een factuur gemaakt.

Inschrijven kan via onderstaande knop. Wil je meer informatie of een afspraak maken, telefoneer dan +32 478 20 69 87 of mail naar opleidingen@hoogbloeier.be.


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x