22 oktober 2024

Studiedag 'Imposter fenomeen' - Mechelen

Studiedag 'Imposter fenomeen' - Mechelen

Studiedag 'Imposter fenomeen' - Mechelen

Het imposter fenomeen verwijst naar intense gevoelens van “intellectuele fraude”, en zou vaak ervaren worden door succesvolle individuen. Ondanks bewijzen van hun intelligentie en capaciteiten zouden individuen met imposter gevoelens hun succes niet toeschrijven aan hun eigen capaciteiten, maar aan andere factoren zoals geluk, misverstanden, charme, aantrekkelijkheid, de juiste mensen kennen of veel harder werken dan anderen om dezelfde resultaten te bekomen. Verder zijn ze ervan overtuigd dat anderen hun capaciteiten sterk overschatten en ooit wel eens zullen ontdekken dat ze niet echt intelligent zijn, maar als bedriegers – imposters – door het leven gaan. Daarom worden ze gekweld door een constante angst om “door de mand te vallen”.

Hoewel er nog steeds een schaarste is aan wetenschappelijk onderzoek over het imposter fenomeen, is de aandacht voor het fenomeen recentelijk wel toegenomen. Tijdens deze lezing zal er dieper worden ingezoomd op de huidige stand van zaken in de wetenschappelijke literatuur, en trachten we evidence-based antwoorden te geven op vragen zoals: ‘Is er effectief een verband met cognitieve begaafdheid?’ 'Zijn individuen met imposter gevoelens vaker succesvol?'  'En wat is de link met perfectionisme?'

Dinsdag 22.10.2024.2024 | Het Predikheren, Mechelen
13.00 u. Netwerkmoment met koffie
14.00 u. Lezing door Siglinde Van Den Bossche
16.00 u. Einde

Spreker

Siglinde Van Den Bossche, geboren in 1998, is sinds februari 2023 werkzaam als maandaatassistent aan de VUB. In deze rol ondersteunt ze het vak sociale psychologie onder leiding van Jasmine Vergauwe en voert ze tevens doctoraal onderzoek uit naar het imposter fenomeen. Haar academische achtergrond omvat een afgeronde master klinische psychologie, met een specialisatie in levenslooppsychologie, behaald aan de VUB in 2021. Voorafgaand aan haar huidige positie heeft Siglinde anderhalf jaar gewerkt als leerlingbegeleider/psychosociaal medewerker in diverse lagere en middelbare scholen in Brussel. Haar interesse in de academische wereld motiveerde haar om te solliciteren voor de functie van maandaatassistent. Haar onderzoek richt zich op twee hoofdgebieden: de relatie tussen het imposter fenomeen en professioneel succes/werkprestaties, en de dynamiek van het imposter fenomeen in de tijd, inclusief fluctuaties op dagelijkse basis en langetermijnontwikkelingen, waarbij ze onderzoekt welke persoonlijke buffers en werkbronnen een rol spelen bij de ontwikkeling van impostergevoelens.

Locatie

Deze studiedag vindt plaats in Het Predikheren te Mechelen.

Het Predikheren
Goswin de Stassartstraat 88
2800 Mechelen


Tarieven

  • Partners Hoogbloeier®: 1 credit
  • Andere deelnemers: €75,-  (excl. 21% BTW)

Van deze studiedag wordt een factuur gemaakt.

Inschrijven kan via onderstaande knop. Wil je meer informatie of een afspraak maken, telefoneer dan +32 478 20 69 87 of mail naar opleidingen@hoogbloeier.be.


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x