');

12 november 2025

Signaleren, compacten en verrijken in het secundair onderwijs - Gent

Signaleren, compacten en verrijken in het secundair onderwijs - Gent

Signaleren, compacten en verrijken in het secundair onderwijs - Gent

Signaleren, compacten en verrijken zijn essentiële strategieën om cognitief sterk functionerende leerlingen in het secundair onderwijs te ondersteunen. Het tijdig herkennen van deze leerlingen is echter minder vanzelfsprekend dan in het basisonderwijs, omdat ze zich vaak aanpassen aan de klasnormen of minder zichtbaar excelleren. Een correcte signalering is de eerste stap om gepaste onderwijsaanpassingen te bieden.

Compacten helpt om overbodige herhaling en minder essentiële leerstof te schrappen, waardoor er ruimte ontstaat voor verrijking: uitdagendere leerstof die de hogere orde-denkvaardigheden stimuleert. In het secundair onderwijs vraagt dit om een doordachte aanpak, omdat leerlingen met meerdere vakleerkrachten werken en minder klassikale continuïteit ervaren.

In deze kennismodule leren we hoe je begaafde leerlingen in het secundair onderwijs kan signaleren en hoe je compacten en verrijken praktisch toepast. Welke signalen wijzen op cognitieve begaafdheid? Welke leerstof kan worden geschrapt zonder leerdoelen in gevaar te brengen? Hoe zorg je ervoor dat verrijkingsopdrachten écht uitdagend en motiverend zijn? En hoe kunnen deze strategieën structureel binnen een schoolorganisatie worden geïmplementeerd?


Leerdoelen

De module Signaleren, compacten en verrijken in het secundair onderwijs biedt leerkrachten en onderwijsprofessionals concrete strategieën om cognitief sterk functionerende (CSF) leerlingen effectief uit te dagen. In het secundair onderwijs, waar leerlingen verschillende vakleerkrachten hebben en minder klassikale continuïteit ervaren, vraagt differentiatie om een doordachte aanpak. Deze module behandelt hoe compacten en verrijken structureel kunnen worden geïntegreerd, zowel op individueel leerkrachtniveau als op schoolniveau. Daarnaast gaan we in op de uitdagingen rond het signaleren van begaafde leerlingen in het secundair onderwijs, zodat aanpassingen tijdig en doelgericht kunnen worden ingezet. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en evidence-based methodes leren deelnemers hoe ze het curriculum kunnen afstemmen op de leerbehoeften van CSF-leerlingen, zonder extra werklast te creëren.

  • Inzicht in compacten en verrijken: deelnemers leren hoe ze door middel van compacten tijd kunnen vrijmaken voor verrijkingsopdrachten die de hogere orde-denkvaardigheden stimuleren.
  • Praktische implementatie in de klas: deelnemers ontdekken hoe ze verrijkingsopdrachten kunnen ontwerpen en inzetten binnen hun vak, zonder dat dit ten koste gaat van de algemene lesplanning.
  • Beleid en samenwerking op schoolniveau: deelnemers krijgen inzicht in hoe compacten en verrijken schoolbreed kunnen worden georganiseerd, met aandacht voor draaideurmodellen, verrijkingsklassen en vakversnelling.
Woensdag 12.11.2025 - Gent
10.15 u. Onthaal met koffie of thee
10.30 u. Signaleren, compacten en verrijken in het secundair onderwijs
12.30 u. Einde

Deze module kan ook deel uitmaken van een traject. Je sluit dan aan bij de deelnemers van het traject die al eerder die dag zijn samengekomen. Gelieve dan ook niet vroeger te komen dan het aangegeven uur.

Al overtuigd? Schrijf je dan hier in of lees eerst verder...


Lesgever

Veerle Cool, Gecertificeerd expert in hoogbegaafdheid en onderpresteren, verantwoordelijke doorverwijzingen Hoogbloeier®.

Veerle Cool is een ervaren coach en zorgcoördinator met ruim 25 jaar ervaring in het begeleiden van leerlingen in het eerste tot zesde middelbaar. Ze heeft zich gespecialiseerd in het ondersteunen van jongeren met leer- en ontwikkelingsstoornissen, zoals dyslexie, dyscalculie, AD(H), ASS en faalangst, en fungeert als bruggenbouwer tussen leerling, ouders en leerkrachten. Met haar sterke pedagogische achtergrond en passie voor talentontwikkeling zet Veerle zich in voor het versterken van het zelfbeeld en welbevinden van elke leerling, zodat zij op hun eigen tempo hun talenten optimaal kunnen ontplooien. Haar eigen leerhonger leidde haar naar Hoogbloeier®, waar zij samenwerkt met Sabine Sypré om onderwijsaanpassingen in het secundair onderwijs vorm te geven. Veerle heeft haar praktijk in Buggenhout en is daarnaast actief in Zemst.

Hoogbloeier® blijft de eindverantwoordelijke voor de opleiding, ongeacht of een externe docent wordt ingezet.


Locatie

De module vindt plaats in Bedrijvencentrum De Punt (Kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge).


Tarieven

  • Deelnemers jaartraject: 2 credits
  • Vroegboektarief tem 12.09.2025: €115,-  (incl. 21% BTW)
  • Normaal tarief vanaf 13.09.2025: €135,- (incl. 21% BTW)

Inbegrepen in de prijs: opleidingsmodule, handouts, koffie/thee/water. Van deze opleiding wordt een factuur gemaakt. Deelnemers ontvangen na afloop een aanwezigheidsattest.

Elke deelnemer krijgt na afloop van de module toegang tot een google drive. Hierin bevindt zich een syllabus in PDF-formaat die de theoretische concepten in tekstvorm presenteert. Er wordt nauwlettend aandacht besteed aan wetenschappelijk gefundeerde informatie, met duidelijke referenties naar alle gebruikte bronnen. Aan het einde van elke module wordt een literatuurlijst verstrekt. Bovendien worden alle onderzoeksartikelen waarnaar wordt verwezen in de syllabus in de drive opgenomen, zodat deelnemers zelf kunnen bekijken wat de auteurs over het onderwerp hebben geschreven. Ook worden de slides in groot formaat opgenomen in deze drive. Ten slotte wordt er ook aanvullend materiaal, zoals bijvoorbeeld identificatielijsten, beschikbaar gesteld in de drive, waardoor het een waardevolle bron van informatie is voor alle deelnemers. Tijdens de les brengt de docent ook relevante boeken mee over het betreffende onderwerp, om te bladeren en geïnspireerd te raken.

Inschrijven kan via onderstaande knop. Wil je meer informatie of een afspraak maken, telefoneer dan +32 478 20 69 87 of mail naar opleidingen@hoogbloeier.be.


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x