');

17 juni 2026

Praktisch aan de slag: coachingstechnieken voor hoogbegaafde volwassenen - Mechelen

Praktisch aan de slag: coachingstechnieken voor hoogbegaafde volwassenen - Mechelen

Praktisch aan de slag: coachingstechnieken voor hoogbegaafde volwassenen - Mechelen

In de praktijk vraagt het coachen van hoogbegaafde volwassenen soms specifieke aandachtspunten en uitdagingen.

Bij het coachen van hoogbegaafde volwassenen volstaat een standaardaanpak vaak niet. Hun snelle, diepgaande denkproces en sterke autonomie vragen om een praktijkgerichte aanpak waarbij effectieve methodieken en tools centraal staan. Bovendien spelen uitdagingen zoals perfectionisme, executieve disfunctie en emotionele intensiteit een grote rol in hun begeleiding.

In deze praktijkmodule ga je hands-on aan de slag met concrete werkvormen en materialen om hoogbegaafde volwassenen optimaal te ondersteunen. Via interactieve oefeningen, casussen en coachingtechnieken leer je hoe je hen helpt hun sterktes te benutten en obstakels te overwinnen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.


Leerdoelen

Deze praktijkmodule bouwt voort op de theoretische inzichten uit eerdere kennismodules rond coaching van volwassen begaafden en richt zich op het concreet toepassen van werkvormen, tools en materialen in de begeleiding van begaafde volwassenen. We werken aan de hand van praktijkcases en gaan in op strategieën om typische valkuilen effectief aan te pakken.

Deelnemers leren hoe ze coachingstechnieken kunnen inzetten die specifiek afgestemd zijn op begaafde volwassenen en hoe ze hen kunnen begeleiden naar meer zelfinzicht, zelfacceptatie en zelfrealisatie. Er wordt gewerkt met diverse tools, reflectieoefeningen en gespreksmethodieken die inzicht geven in denk- en gedragsprocessen.

  • Concrete toepassing van coachingstechnieken: deelnemers leren praktische werkvormen, tools en methodieken inzetten bij de begeleiding van begaafde volwassenen.
  • Actief oefenen met gespreks- en reflectiemethoden: deelnemers passen verschillende coachingstechnieken toe via rollenspelen, casusbesprekingen en interactieve werkvormen.
  • Praktische integratie in de eigen begeleidingspraktijk: deelnemers leren hoe ze de aangereikte tools en methodieken kunnen inzetten in hun eigen coaching- of begeleidingscontext.

Let op:
Voor een optimaal leerrendement wordt aangeraden eerst de twee kennismodules over coaching van begaafde volwassenen te volgen: Modellen bij coaching van volwassen begaafde personen en Aandachtspunten bij coaching van volwassen begaafden. Voor deelnemers met voldoende praktijkervaring in coaching van al dan niet gediagnosticeerde hoogbegaafde volwassenen is directe instroom in deze praktijkmodule mogelijk.

Woensdag 17.06.2025 - Mechelen
09.15 u. Onthaal met koffie of thee
09.30 u. Praktisch aan de slag: coachingstechnieken voor hoogbegaafde volwassenen
12.45 u. Lunch
13.45 u. Praktisch aan de slag: vervolg coachingstechnieken
17.00 u. Einde

Deze module kan ook deel uitmaken van een traject. Je sluit dan aan bij de deelnemers van het traject die al eerder die dag zijn samengekomen. Gelieve dan ook niet vroeger te komen dan het aangegeven uur.

Al overtuigd? Schrijf je dan hier in of lees eerst verder...


Lesgevers

Katrien Bartholomeeusen, professioneel gecertificeerd coach, erkend bemiddelaar - www.co-consult.be.

Katrien Bartholomeeusen is een professioneel coach, erkend bemiddelaar en manueel therapeut met een brede expertise in professionele ontwikkeling, samenwerking en conflicthantering. Met meer dan 30 jaar ervaring combineert ze diepgaande kennis van coaching en bemiddeling met een praktische, no-nonsense aanpak. Haar werk richt zich op ondernemers, vrije beroepen en snelle denkers en hoogbegaafde volwassenen die vastlopen in professionele dilemma’s.

Ze volgde een professionele coachingopleiding bij ICF Belgium en specialiseerde zich in loopbaanbegeleiding, stress- en burnout, ondernemingscoach en zoveel meer. Als erkend bemiddelaar in ondernemingszaken (UGent) helpt ze professionals bij het vinden van duurzame oplossingen voor conflicten. Wat ook een meerwaarde betekent voor het begeleiden van conficthantering bij hoogbegaafden binnen hun denken en handelen. Naast haar werk als coach en bemiddelaar heeft Katrien een achtergrond in de gezondheidszorg, met een Master in Motorische Revalidatie en Kinesitherapie (KU Leuven) en een internationale specialisatie in manuele therapie. Ze is tevens docent. Ze was oprichter en jarenlang zaakvoerder van een groepspraktijk voor manuele therapie en letselpreventie en heeft een aantal jaren geleden bewust de keuze gemaakt om terug als solo-ondernemer te werken.

Isabelle Van de Vijver, Hoogbloeier® Begaafdheidscoach en Begaafdheidscoördinator, www.sofrobalance.be.

Isabelle Van de Vijver heeft een brede expertise in coaching en begeleiding, met een sterke focus op hoogbegaafdheid, stress- en burn-outpreventie en emotionele veerkracht en loopbaanbegeleiding. Vanuit haar achtergrond als sofrologe, coach en trainer combineert ze wetenschappelijk onderbouwde technieken met ervaringsgericht werken, waardoor ze een unieke aanpak biedt in het begeleiden van (hoog)begaafde volwassenen.

Door haar jarenlange ervaring in loopbaanbegeleiding, leiderschapsontwikkeling en persoonlijke groei, begrijpt Isabelle hoe complexe denkprocessen en intens gevoelsleven het functioneren van hoogbegaafden beïnvloeden. Ze volgde diverse opleidingen, waaronder de trajecten Begaafdheidscoach en Begaafdheidscoördinator bij Hoogbloeier®, Sofrologie, hartcoherentie en EFT, en integreert deze methodieken in haar coaching trajecten.

Hoogbloeier® blijft de eindverantwoordelijke voor de opleiding, ongeacht of een externe docent wordt ingezet.


Locatie


Tarieven

  • Deelnemers jaartraject: 4 credits
  • Vroegboektarief tem 17.04.2026: €285,-  (incl. 21% BTW)
  • Normaal tarief vanaf 18.04.2026: €325,- (incl. 21% BTW)

Inbegrepen in de prijs: opleidingsmodule, handouts, koffie/thee/water. Van deze opleiding wordt een factuur gemaakt. Deelnemers ontvangen na afloop een aanwezigheidsattest.

Elke deelnemer krijgt na afloop van de module toegang tot een google drive. Hierin bevindt zich een syllabus in PDF-formaat die de theoretische concepten in tekstvorm presenteert. Er wordt nauwlettend aandacht besteed aan wetenschappelijk gefundeerde informatie, met duidelijke referenties naar alle gebruikte bronnen. Aan het einde van elke module wordt een literatuurlijst verstrekt. Bovendien worden alle onderzoeksartikelen waarnaar wordt verwezen in de syllabus in de drive opgenomen, zodat deelnemers zelf kunnen bekijken wat de auteurs over het onderwerp hebben geschreven. Ook worden de slides in groot formaat opgenomen in deze drive. Ten slotte wordt er ook aanvullend materiaal, zoals bijvoorbeeld identificatielijsten, beschikbaar gesteld in de drive, waardoor het een waardevolle bron van informatie is voor alle deelnemers. Tijdens de les brengt de docent ook relevante boeken mee over het betreffende onderwerp, om te bladeren en geïnspireerd te raken. 

Inschrijven kan met het formulier hiernaast (scroll terug naar boven).
Wil je meer informatie of een afspraak maken, telefoneer dan +32 478 20 69 87 of mail naar opleidingen@hoogbloeier.be.




keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x