');

16 september 2025

Op een speelse en creatieve manier filosoferen met begaafde kinderen - Gent

Op een speelse en creatieve manier filosoferen met begaafde kinderen - Gent

Op een speelse en creatieve manier filosoferen met begaafde kinderen - Gent

Filosoferen met kinderen helpt hen kritisch, empathisch en veerkrachtig door het leven te navigeren. Het stimuleert hogere orde denkvaardigheden en versterkt zowel hun academische capaciteiten als hun persoonlijke ontwikkeling. Filosofische gesprekken bieden een kader om complexe vraagstukken te verkennen, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van executieve functies en een kritische mindset. Vooral bij cognitief sterke kinderen helpt filosofie hen nadenken over concepten als saaiheid, fouten maken en anders zijn. Filosoferen biedt veiligheid in reflectie over emoties, valkuilen en talenten.

In deze kennismodule verkennen we hoe filosofische gesprekken bijdragen aan zowel academische als persoonlijke ontwikkeling. We bespreken technieken om diepgaande reflectie te begeleiden en hoe je een veilige gespreksomgeving creëert waarin kinderen vrij kunnen denken en redeneren zonder angst om ‘fout’ te zijn.


Leerdoelen

De module Op een speelse en creatieve manier filosoferen met begaafde kinderen biedt een unieke manier om cognitief sterk functionerende leerlingen uit te dagen en hen aan te moedigen om dieper na te denken over complexe vragen. Het is geen vrijblijvende babbel, maar een systematische en kritische manier van denken die de executieve functies, het analytisch vermogen en de cognitieve flexibiliteit versterkt. Door middel van filosofische vragen, denkexperimenten, verhalen en dilemma’s leren kinderen niet alleen redeneren, maar ook reflecteren op hun eigen denken en dat van anderen.

In deze module leer je hoe je filosofische gesprekken begeleidt en welke technieken en werkvormen je kunt inzetten om kinderen op een gestructureerde manier aan het denken te zetten. Je ontdekt hoe filosoferen kan bijdragen aan verrijking binnen de klas, hoe het executieve functies zoals emotieregulatie en planning kan ondersteunen en hoe je een veilige gespreksomgeving creëert waarin kinderen vrij kunnen nadenken zonder angst om ‘fout’ te zijn.

  • Praktische technieken en werkvormen leren inzetten: deelnemers ontdekken verschillende manieren om filosofische gesprekken te begeleiden, waaronder denkvragen, dilemma’s en gedachte-experimenten.
  • Filosoferen als tool voor cognitieve en sociale ontwikkeling: deelnemers leren hoe filosofische gesprekken bijdragen aan executieve functies, metacognitie en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.
  • Een veilige en uitdagende gespreksomgeving creëren: deelnemers krijgen inzicht in hoe ze kinderen stimuleren tot kritisch en creatief denken, terwijl ze een sfeer van respect en openheid behouden.
Dinsdag 16.09.2025 - Gent
09.45 u. Onthaal met koffie of thee
10.00 u. Op een speelse en creatieve manier filosoferen met begaafde kinderen
12.30 u. Einde

Deze module kan ook deel uitmaken van een traject. Je sluit dan aan bij de deelnemers van het traject die al eerder die dag zijn samengekomen. Gelieve dan ook niet vroeger te komen dan het aangegeven uur.


Lesgever

Annelies Engelen, Coach en expert hoogbegaafdheid - Kindercentrum De Groeitrap

Annelies Engelen is biomedisch wetenschapper met een passie voor neurowetenschappen, filosoof met een fascinatie voor het concept van intelligentie, en expert op het gebied van cognitieve begaafdheid. Als gezins- en kindercoach bij De Groeitrap werkt ze dagelijks met cognitief begaafde kinderen en hun ouders. In haar werk met ouders ligt de focus op opvoeden met aandacht voor de unieke persoonskenmerken van elk kind. Bij de begeleiding van kinderen staan mindset, emoties en jezelf kunnen zijn centraal staan. Altijd met een filosofische twist! Met haar brede expertise neemt ze je mee in de wereld van filosoferen met kinderen, en dan vooral met de denkers die nét wat meer uitdaging nodig hebben.

Hoogbloeier® blijft de eindverantwoordelijke voor de opleiding, ongeacht of een externe docent wordt ingezet.


Locatie

De module vindt plaats in Bedrijvencentrum De Punt (Kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge).


Tarieven

  • Deelnemers jaartraject: 2 credits
  • Vroegboektarief t.e.m. 16.07.2025: €135,-  (incl. 21% BTW)
  • Normaal tarief vanaf 17.07.2025: €155,- (incl. 21% BTW)

Inbegrepen in de prijs: opleidingsmodule, handouts, koffie/thee/water. Van deze opleiding wordt een factuur gemaakt. Deelnemers ontvangen na afloop een aanwezigheidsattest.

Elke deelnemer krijgt na afloop van de module toegang tot een google drive. Hierin bevindt zich een syllabus in PDF-formaat die de theoretische concepten in tekstvorm presenteert. Er wordt nauwlettend aandacht besteed aan wetenschappelijk gefundeerde informatie, met duidelijke referenties naar alle gebruikte bronnen. Aan het einde van elke module wordt een literatuurlijst verstrekt. Bovendien worden alle onderzoeksartikelen waarnaar wordt verwezen in de syllabus in de drive opgenomen, zodat deelnemers zelf kunnen bekijken wat de auteurs over het onderwerp hebben geschreven. Ook worden de slides in groot formaat opgenomen in deze drive. Ten slotte wordt er ook aanvullend materiaal, zoals bijvoorbeeld identificatielijsten, beschikbaar gesteld in de drive, waardoor het een waardevolle bron van informatie is voor alle deelnemers. Tijdens de les brengt de docent ook relevante boeken mee over het betreffende onderwerp, om te bladeren en geïnspireerd te raken. 

Inschrijven kan via onderstaande knop. Wil je meer informatie of een afspraak maken, telefoneer dan +32 478 20 69 87 of mail naar opleidingen@hoogbloeier.be.


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x