Hoogbegaafd opvoeden in de praktijk

Hoogbegaafd opvoeden in de praktijk

Hoogbegaafd opvoeden in de praktijk


Hoe kunnen ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen hun kind het beste begeleiden in zijn ontwikkelingsvoorsprong? In haar praktijk Samen Slimmer Groeien werkt de auteur met een team dat gespecialiseerd is in hoogbegaafdheid en onderpresteren.

Het boek vertrekt van haar eigen hoogbegaafd opvoeden, dat gekoppeld is aan recent wetenschappelijk onderzoek. Elk van haar drie kinderen heeft ze in zijn eigenheid laten opgroeien. Alle kinderen zijn immers uniek. In hun hoogbegaafd zijn hebben zij elk hun uitdagingen gekend (en nog): niet alleen de hoogbegaafdheid op zich, maar ook leer- en ontwikkelingsproblemen tot gewoonweg niet begrepen worden. Vandaag zijn ze succesvolle volwassenen met hun eigen verhaal.

De auteur

Tania Gevaert richtte in 2007 haar eigen praktijk op om ouders van hoogbegaafde kinderen (nog) beter te begeleiden.

Ze is psychotherapeut en studeerde aan gerenommeerde instellingen (KU Leuven, Korzybski, AIHP, ECHA). Ze is actief in Vlaanderen en Nederland, in een grensoverschrijdend netwerk en een samenwerking. Ze is co-auteur van Slim onderpresteren aanpakken (Gevaert & Desmet, 2016; Garant).

Recensie

De psychotherapeute Tania Gevaert behandelt het opvoeden van hoogbegaafde kinderen in de praktijk, waarbij er een koppeling wordt gelegd van eigen ervaringen met recent wetenschappelijk onderzoek. Belangrijk zijn de door de auteur zelf opgestelde universele rechten en plichten van de ouder van het hoogbegaafde kind. In hoofdstuk drie gaat het erom dat totaalontwikkeling evenwichtig stimuleren betekent. Hoofdstuk vier over het opvoeden van hoogbegaafden is een toolbox voor de ouder. Een hoogbegaafde opvoeden betekent van alles meer. In hoofdstuk vijf, ‘De wereld ligt aan je voeten’, komen lessen aan de orde als: het overschatten door ouders van en de talrijke misverstanden die er nog steeds bestaan over hoogbegaafde kinderen. Erg nuttig is de beantwoording van de vraag in hoofdstuk zes: ‘Wat als je vindt dat je kind slimmer is dan jij?’ Al bij al een nuttig boek, geschreven vanuit en voor de praktijk. Met enkele figuren en tabellen, reflectiemomenten en een inspiratielijst met nuttige literatuur en websites voor verdere verdieping. Geen register of illustraties.

Drs. Ben Daeter

Titel
Hoogbegaafd opvoeden in de praktijk
Lessen van een ervaren moeder om je hoogbegaafd kind nog beter te begrijpen

Auteur(s)
Tania Gevaert

Uitgeverij
Cyclus | ©2017

ISBN
9789085750666



keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x