Blog
Waar ligt de grens tussen perfectionisme en kwaliteit?
Talentontwikkeling, creatieve begaafdheid en (uitzonderlijk) hoogbegaafdheid bij jongvolwassenen die voor een professionele carrière als musicus willen kiezen.
30 mei 2023
Resetten bij faalangst - Begin elke dag opnieuw
Het effect van faalangst wordt vaak onderschat en kan verregaande gevolgen hebben, van drempelvrees en onderpresteren tot uitval of zelfs depressie. Cognitief sterk functionerende kinderen die onvoldoende uitgedaagd worden, kunnen een vaste mindset ontwikkelen en beginnen worstelen met faalangst.
4 mei 2023
Overexcitabilities: normaal of dubbel bijzonder?
In de klas staart een kind uit het raam. Misschien is de leerstof veel te makkelijk en verveelt het zich verschrikkelijk, misschien heeft het afgehaakt omdat het allemaal zijn petje te boven gaat? Hoort dit kind eigenlijk wel goed of zou er een probleem met de concentratie zijn?
31 maart 2023
Falen is fun. Gun hen falen!
Toon is vijf jaar oud en zit in de tweede kleuterklas. Zijn ouders horen van de kleuterjuf dat Toon op cognitief vlak eigenlijk al klaar is om in september naar het eerste leerjaar te gaan. Hij kan vlot tellen en simpele sommen maken en hij toont interesse in letters.
28 februari 2023
Muziek meemaken – Muziek mee máken
Muziek beluisteren geeft jou en je medeluisteraars de kans om te verdiepen. Je moet er wel moeite voor doen en ook bij muziek ‘beluisteren’ kan je proberen en leren. Want het is echt wel een hele zoektocht om in het gigantische aanbod een keuze te maken.
16 februari 2023
Afstemmen in hoogbegaafd huisonderwijs
Jaarlijks stijgt het aantal kinderen die kiezen voor individueel huisonderwijs, waaronder ook een aantal (hoog)begaafde kinderen. Voor sommige ouders is dat een bewuste levenskeuze. Andere ouders echter, voelen zich genoodzaakt omwille van herhaaldelijke miskenning van de begaafdheid van hun kind.
31 januari 2023
Hoogbegaafden, werk of studie, hoe maak je de keuze ?
Afgelopen maand meldden zich een aantal sterk cognitief begaafde personen in mijn praktijk, personen die vanuit verschillende situaties zoekend zijn naar zingeving, naar identiteit, naar hun intern kompas. Een keuze maken omtrent een job of studie is niet evident.
23 januari 2023
Vertel je een kind dat er cognitieve begaafdheid werd vastgesteld?
“Aan het begin van mijn carrière kreeg ik vooral mensen over de vloer die zeiden dat ze liever eerder hadden geweten dat ze hoogbegaafd waren. Nu krijg ik vooral volwassenen over de vloer, die bij de eerste kinderen waren die onderwijsaanpassingen hebben gekregen en zij zeggen dat ze het liever nooit hadden geweten.”
19 december 2022
Groeien en laten groeien
De voorbije 2,5 jaar werd het onderwijs door de coronapandemie heel erg uitgedaagd. Er was sprake van leerachterstanden, van een grote psycho-sociale impact op kinderen en gezinnen, enzovoort. Maar, een groep cognitief sterke leerlingen heeft even kunnen floreren tijdens deze periode.
16 december 2022
Cheating, Dishonesty & Manipulation. Why Bright Kids do it – Kate Maupin
Bedriegen, liegen, manipuleren. Van jongsaf gaan kinderen deze bijzondere en controversiële talenten ontdekken en ontwikkelen (lees: uittesten op hun ouders). Auteur en onderwijspsycholoog Kate Maupin schreef er zelfs het boek “Cheating, dishonesty and manipulation. Why bright kids do it.” over.
17 oktober 2022
Waarom we moeten inzetten op professionalisering
Als we vragen “waarom” leraren zouden moeten professionaliseren op het gebied van het ondersteunen van cognitief begaafde leerlingen krijgen we vaak antwoorden die betrekking hebben op de begaafde leerlingen zelf. Uiteraard zijn deze redenen belangrijk maar misschien zijn er ook nog andere redenen.
16 september 2022
Over de zone van naaste ontwikkeling en vele andere aspecten in het kader van muziekonderwijs
Een artikel voor ouders van cognitief sterke en hoogbegaafde kinderen die muziekles volgen, een muziekinstrument spelen of van wie de ouders vermoeden dat er interesse of aanleg is voor muziek. Ik licht graag toe waarom muziek leren net zo interessant is voor deze doelgroep.
31 juli 2022
Kleine goden van eigenzinnige dingen
Asynchrone ontwikkeling is typerend voor hoogbegaafden en treedt nog intenser op bij uitzonderlijk hoogbegaafden. Asynchrone ontwikkeling betekent dat je cognitieve, emotionele en lichamelijke ontwikkeling niet synchroon gebeuren, zoals dit eerder wel gebeurt bij normaal begaafde kinderen.
30 juni 2022
Verrijking en verbinding vanuit creativiteit
Ik voel ongemak bij het verrijkingsaanbod voor hoogbegaafde kinderen. Begrijp mij niet verkeerd. Aangepaste leerinhouden zijn absoluut noodzakelijk voor de ontplooiing. Wat mij bezorgd stemt, is een vrij doorgedreven cognitieve klemtoon in het huidige verrijkingsaanbod.
31 mei 2022
Vergeet niet te zien wat wél goed gaat
Sinds januari weet ik dat ik een nieuwsbrief voor ouders moet schrijven. Ik had mij zo voorgenomen niet in dezelfde valkuil te trappen als vroeger. Namelijk uitstellen en marchanderen met mezelf: “Ik heb morgen nog”, … Jammer genoeg hebben we in januari heel, veel goede voornemens.
29 april 2022
Dubbel bijzondere kinderen
Als we het hebben over hoogbegaafde kinderen dan denken we aan kinderen met een snel werkend brein, kinderen die een grote leerhonger hebben. Binnen de groep van hoogbegaafde kinderen hebben we echter ook een aparte groep kinderen met eigen kenmerken en karakteristieken: de dubbel bijzondere kinderen.
1 september 2022
En hoe gaat het met jullie dochter?
Dat is de vraag die ik regelmatig stel aan ouders wanneer ze komen voor onderzoek van hun (vermoedelijk) hoogbegaafde zoon. Vaak blijkt het goed te gaan met deze meisjes. Ze doen het goed op school, maar blinken niet uit. Kortom, ze stellen geen problemen. Laat dat nu net het probleem zijn.
28 februari 2022
Niet willen versus niet kunnen…
Ik wil vandaag een pleidooi houden. Een pleidooi om een hoogbegaafd kind/jongere/volwassene te zien als een totaalpersoon en ze niet te herleiden tot het cognitieve luikje. We weten ondertussen allemaal dat hoogbegaafdheid meer omvat dan enkel dat cognitieve luikje.
30 november 2021
Hoogbegaafd en toch gaat alles goed …!?
Vorige week meldde een jonge vrouw zich aan, met wat zij, enigszins beschroomd, een ‘luxeprobleem’ noemde. Ze was 25 jaar, werkte als doctoraatsstudent in een onderzoekslabo in het buitenland en werd op haar 24ste al gevraagd om een hypergespecialiseerd lab op te richten en te coördineren.
28 oktober 2021
Tussenin-kind & wondervinder
“Mijn hoofd werkt op drie sporen. Ik luister naar wat je vertelt, intussen denk ik aan iets dat ik gelezen heb en achterin mijn hoofd speelt de radio. Zo gaat het altijd. Ik kan niet met één ding tegelijk bezig zijn. Anderzijds is het ook verwarrend soms. Te veel tegelijk.”
28 mei 2021
Versnellen en onderpresteren
Onze zoon is versneld. Hij vond alles in zijn klasje saai. Leren lezen, lezen schrijven: hij had het gehad, want schrijven dat deed hij al sinds het tweede kleuterklasje. Lezen kan hij ook, maar we weten niet hoe lang. Hij deed een boek open en plots las hij. Hij is dus versneld. Terecht! Maar …
29 april 2021
Iedere leerling door de leerkuil
Jef, een jongen van 15, zie ik nu al een tijdje in mijn praktijk. De lagere school doorliep hij moeiteloos en met schitterende resultaten. ‘ Ik heb nooit moeten studeren in de lagere school, ik wist nog zo goed als alles uit de les’, vertelde hij bij de kennismaking met enige trots.
1 april 2021
Verrijk je leerlingen = verrijk jezelf
Het is vrijdag het zevende lesuur en mijn 26 leerlingen van het tweede jaar Latijn zijn enthousiast in de weer. Ook voor mij is het spannend, want dit schooljaar is het de eerste keer dat ik een cultuurproject geef volledig geïnspireerd op het Total Talent Development Program van Renzulli.
4 maart 2021
“Dit kan niet!! Ik verlies nooit!”
Boos gooit hij het spelmateriaal in mijn richting en met veel dramatiek legt hij zijn hoofd op de tafel en begint te jammeren. Nadat hij weer rustig is en ik weer contact met hem kan maken, bekijken we samen hoe dit verlies zorgt voor een vervelend gevoel en intens gedrag dat niet echt passend is.
31 maart 2022
Prikkelbewustzijn voor ouders
Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je de (pleeg-, plus-, groot-,…) ouder bent van een ‘intens’ kind. Een fantastisch, intelligent, gevoelig kind, dat ook hevig uit de hoek kan komen bij overprikkeling. Een intens kind in huis hebben is… nooit saai.
31 januari 2022
Versnellen: Een cadeau of net niet?
December is meestal een geweldige maand voor kinderen: Sinterklaas komt op bezoek met leuke pakjes, de Kerstman doet er nog een schepje bovenop en er start een twee weken durende vakantie. Dit jaar krijgen kinderen uit de basisschool er zélfs nog een extra weekje bovenop. Plezier verzekerd, dus!
24 december 2021
De (school)drempel over voor je hoogbegaafde kind
“Ik wil niet weer zo’n ouder zijn in de ogen van de school.” Het is een zinnetje dat onze experten nog vaak te horen krijgen. Ouders vinden het vaak moeilijk om de stap naar school te zetten en het vermoeden van een cognitieve voorsprong bij hun kind te melden. Toch is het heel belangrijk.
1 september 2021
Hoogbegaafd in een job: Inzicht in jezelf
"Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren." Dit komt uit het Delphi-model, dat kan helpen om inzicht te krijgen bij loopbaanbegeleiding.
12 augustus 2021
Executieve functies, de tools die jij nodig hebt
Heb je de voorbije weken ook de rapportcommentaren van je meer-of hoogbegaafde zoon of dochter gelezen of was er een oudercontact? Misschien herken je wel een van de volgende uitspraken: “kijkt niet na”, “maakt geen examenplanning”, “vergeet materiaal ”, “levert taken niet tijdig in”, …
4 februari 2021